25 Jan 2013

renungi dengan mata hati :)

☑ Setiap ilmu ada amalannya.
☑ Setiap perkara ada sebabnya.
☑ Setiap persoalan ada jawapannya.
☑ Setiap perlakuan ada ganjarannya.
☑ Setiap kesulitan ada kemudahannya.
☑ Setiap kesenangan ada rahmatnya.
☑ Setiap kehidupan ada ujian dan dugaannya.
☑ Setiap takdir ada hikmah disebalik ketetapannya.

Lalu, renungi dengan mata hati.
Berfikir dengan akal kurniaan
Ilahi.


saat,,,

Saat hati berkata " INGIN ", namun ALLAH berkata " TUNGGU ".
Saat AIR MATA harus menitis, namun ALLAH berkata " TERSENYUMLAH ".
Saat segalanya terasa " MEMBOSANKAN ", namun ALLAH berkata " TERUSLAH MELANGKAH ".
kita merancang,Allah juga merancang.. tetapi perancangan Allah lebih baik.. :')


andainya engkau tahu...

Andainya lelaki tahu ~

Andainya lelaki tahu, dalam hati seorang perempuan,
Ada naluri untuk di sayangi,
Ada rasa untuk di beri perhatian,
Ada rasa untuk di dengari keluh kesahnya,
Ada waktu-waktu minta di temani kesedihannya.

Andainya lelaki tahu rajuk seorang perempuan minta di pujuk,
Marah seorang perempuan perlu di dekati,
Sedih seorang perempuan perlu di dengari,
Gembira seorang perempuan ingin di kongsi.

Andai lelaki tahu di sebalik seribu satu rasa itu,
Ada sekeping hati nan lembut,
Bukan untuk di manjai,
Bukan jua untuk di tatang bagai minyak yang penuh,
Hanya perlu sedikit perhatian,
Agar rasa kasih itu wujud walau di saat jauh.

Karena andai lelaki tahu hati ini akan sentiasa bertanya
Pada diri seorang perempuan,
Wujudkah cinta itu di hati lelaki,
Bila saat jauh tanpa kabar.

Sayangilah seseorang itu atas dasar siapa dirinya sekarang,
Bukan atas dasar siapa dirinya sebelum ini,
Cintailah seseorang itu kerana hatinya,
Bukan paras rupa semata-mata.


bebas tanpa make-up :)


p/s : copypasta je. takda kene mengene antara yg hidup ataupun mati :)

14 Jan 2013

berhimpit~~

hai semua.. !! tengah wat pe uhh?? hehehe.. :) dah solat? dah makan? kalau belum g solat dulu yeee :)
haaaa, tajuk entry nie.. berhimpit.. agak2 ape yang berhimpit?? whoaaa.. penah dengar perkataan crowded?? huhuhuhu~~

nie nak cerita sikit,, masa aku ontheway nak alek sini tadi.. *alek maktabku yang terchenta nie* tadi aku alek agak lewatla,, agak lambat aku gerak daripada rumah.. biasanya lepas zohor aku dah gerak dari rumah.. dan yang biasa yang akan hantar aku ke bus sten alor gajah atau bus sten tampin ialah my mom~ kalau sem lepas aku banyak pergi bus sten Tampin, kali nie,, sem nie,, aku pun tak nak meyusahkan mak aku,, hantar sampai ke Tampin.. jauh taw. *besar pengorbanan seorang ibu*  aku akan cuba sedaya upaya untuk meringankan kesulitan yang mak hadapi.. insya allah.. :)

setelah mak den hanto sampai bus sten alor gajah,, masa untuk tunggu turn naik bus. bus ke mana?? bus ke Tampin, dan seterusnya bus ke Seremban.. tunggu punya tunggu.. kebiasaannya aku naik bus dalam pukul 2 lebih dah sampai bus sten Alor Gajah nie.. tapi disebabkan mak aku ade hal tadi ngan my brother,, *depa g hospital tadi, tapi doktor pakar plak tak de, tunggu panggilan dari hospital je nanti* aku harap mak aku sihat walafiat dan tak ada pape yang berlaku,, i hope everything is ok :') Amin..

sambung cerita..

tunggu punya tunggu, aku sempat agy chat ngan my Pakcik dan My Kakak,, kat sana.. hihi. naseb la ade wifi kat sana, taklah bosan kematu aku duk melangut sensorang kat situ.. haha. yang aku nampak tyme nunggu bas tuee.. *ramai budak sekolah* atceli, aku pon pelik jugak sebenarnye.. *lupe plak,, melaka tak amek cuti hari nie* so,, memang ramai gila budak sekolah menengah yg tengah tunggu bus,, kejap2 dorunk serbu bus alor gajah,, kejap2 dorunk serbu bas Tampin,, adelah separuh mereka nie yang nak naik bus Melaka Central.. ade satu bas tue tulis kat kenyataan digital *yg gerak2 uh kat tepi bas* dia tulis Melaka Central bawahnye Tampin.. aku engat aku pon nak naik,, sekali bas tue tak bawak plak g Tampin.. err. terpaksa la tunggu lagi..

tunggu dan tunggu..

akhirnya ade satu bus nie.. bus ber econd. err. tyme uh, semua budak sekolah uh.. *majoritila* nak naik bus uh. bus uh ke Tampin.. *adoiiii, cane aku nak naik nie?* aku dah pk mcm2,, budak2 nie berhimpit2 nak naik.. last2 aku malasla nak berhimpit,, dan taw tak?? sampai bus tue full kowt.. aku dari luar boleh nampak dorunk da berhimpit bagai macam nie..

KALAU KORUNK,, KORUNK STIL NAK NAIK ATAU BLAH JE?? cer bagi jawapan kat aku...
mulenye, aku pk.. macam nak blah je.. tapi bila pk alek.. bebudak nie tinggal sampai kat Tampin ke? semestinya tak kann.. haha *bijak tak kepala aku??haha* takkan nak belajar jauh2 sampai kat Alor Gajah nie.. haih. rajen bebenorrr~~

nak tak nak,, aku pon,, naikla.. aku dapatla berdiri berhimpit kat belah pak cikk drebar bas uh.. aku menghadap tv kat dalam bus tue.. bus terhuyung sana sini,, aku pegang je tempat letak tv uh.. sampaikan aku tanya kat budak sebelah aku,, *ade yang tercabut tv nie kangg* nampak tak aku mesra kat ctu?? wakakakaka. *perasannnn*

keadaan berhimpit nie mengingatkan aku tyme aku muda mudi dulu,, kene gak berhimpit2 nie, tapi lagi bagus, pemandu bus nie siap oter alignment budak2 sekolah aku tyme uh,, nak untung punye pasall.. memang berhimpit siap suruh, yang nie menghadap sane,, yang ke kiri, adoii. haha. tyme uh bantai je la naik. kih3.

setelah agak lama, sampai je kat Gadek,, area2 ctu, memang ramai yang turun.. then, aku dapatla tempat kosong., dan aku pun duduklaaa.. hihi,, penat tak penat, tapi berbaloi gakla,, sebab dorunk bukannya bak alek Tampin pun.. haha.

sampai kat Tampin,, aku pun naik bus alek ke Seremban,, then, alek g singgah Kedai Makan namanya Pecal Lele.. nanti aku nak cte pasal Kedai Pecal Lele nie.. hihi.. btw, baibai!! :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...