10 Jul 2013

Rezeki bulan Ramadhan

hai semua. assalamualaikum ! :D

macam mana dengan puasa pertama hari nie? alhamdulillah. Wardah syukur sangat2 sebab Allah kurniakan rezeki yang tak disangka-sangka. . Alhamdulillah, kami sekelas telah berbuka bersama-sama tadi. kami makan di restoran Nasi Arab Hadramaut.. bagi yang pernah datang ke Leha World, kedai Nasi Arab nie berdekatan sangat dengan LehaWorld tue..  :D yang paling senang nak kenalpasti dengan bilangan lampu yang banyak di restoran Nasi Arab ni.

cuma Wardah lagi gemar makan di restoran NAsi Arab Damsyik,, laban dia lagi sedap.. sedap sangat! hehe. walau apa pun, nasi arab yang nie boleh tahan juga sedapnya. bila dah makan beramai-ramai nie, ase seronok sangat. hihihihi. :D

Alhamdulillah. alhamdulillah. sangat2 !

elaun tak masuk lagi, ntah bila mahu masuk. ermmm, risau juga. tapi Wardah yakin, Allah ade sesuatu yang nak ditunjukkan pada kita semua. Sabarlah dengan solat saje yang mampu kita wat. Moga Wardah redha dengan ketidak hadiran elaun yang lambat semester ini.

Alhamdulillah juga, Wardah dapat pergi ke kawasan sekolah yang Wardah bakal praktikal tue.. huu. memang sangat menggerunkan bagi diri Wardah sendiri.. mungkin cabaran kali nie sangat tough.. tapi, apa boleh buat.. berusaha yang terbaik, dan bersungguh-sungguh, dan bertawakal.. insya allah. waa. takut :(

minggu depan isnin nie dah bermula. insya allah. semoga Allah permudahkan segala urusan . Amin :D

klah kawan-kawan, pembaca sekalian.. selamat menempuh puasa kedua pada esok hari pula ye.. jangan lupa mengaji :D

papai. x0x0 ;)

Peristiwa penting di bulan RAMADHAN, SUBHANALLAH

Peristiwa-peristiwa di bulan Ramadhan PDF Print E-mail
Selain turunnya wahyu Allah yang pertama di bulan Ramadhan, terdapat beberapa peristiwa besar yang juga berlaku dibulan yang penuh dengan barakah ini. Ketika dahulu, umat Islam yang merupakan umat yang disanjung tinggi dari timur ke barat, kerana terlimpahnya rahmat Allah kesan dari penerapan Islam dalam kehidupan mereka. Namun begitu, pada masa sekarang, setelah runtuhnya entiti penyatuan umat Islam, iaitu Khilafah pada 27 Rejab 1342H (3 Mac 1924), umat Islam dirundung penyakit yang semakin parah. Semoga Ramadhan kali ini merupakan Ramadhan terakhir bagi umat Islam berpuasa tanpa Khilafah.

Berikut merupakan peristiwa-peristiwa yang berlaku pada bulan Ramadhan:

17 Ramadhan 2H

Perang Badar Al-Kubra

Rasulullah SAW berangkat dari Madinah pada 8 Ramadhan. Ibnu Hisyam menyatakan bahawa perang ini merupakan kemenangan pertama yang menentukan kedudukan umat Islam dalam menghadapi kekuatan kemusyrikan dan kebatilan. Allah SWT telah mengutuskan segerombolan malaikat untuk membantu pasukan muslimin menghancurkan pasukan musyrik. Perang ini berlaku pada pagi Jumaat, 17 Ramadhan 2H di Badar. Kemenangan lebih kurang 300 orang  tentera Islam di bawah pimpinan Rasulullah ini yang telah megalahkan lebih kurang 1000 orang tentera musyrikin Mekah.

Ramadhan 5H

Persiapan Perang Khandaq

Persiapan dilakukan dengan mengali parit (khandaq) sekeliling kota Madinah. Tipu muslihat ini tidak pernah digunakan oleh bangsa Arab. Ia diusulkan oleh Salman Al-Farisy. Peperangan ini terjadi pada bulan Syawal dan berakhir pada bulan Dzulkaedah setelah pasukan muslimin berjaya memecahkan belahkan pasukan musuh.

20 Ramadhan 8H

Futuhul Makkah (Pembukaan Kota Mekah) dan Penghancuran Berhala

Rasulullah SAW keluar dari Madinah pada 10 Ramadhan dan berpuasa, lalu diikuti para sahabat. Baginda berbuka di suatu tempat yang dipanggil Mukadid (antara Asfan dengan Amjad). Mekah jatuh ke tangan kaum muslimin tanpa pertumpahan darah. Setelah penaklukan Mekah, Rasulullah tinggal di kota itu selama 15 malam dengan melakukan sembahyang qasar. Menurut Ibnu Ishaq, penaklukan itu terjadi pada 10 malam terakhir bulan Ramadhan. Rasulullah mengutuskan Khalid al-Walid untuk menghancurkan berhala Uzza, Amr bin Ash merobohkan Suwa’, dan Saad bin Zaid Al-Asyhaly menumbangkan Manat.

Ramadhan 9H

Perang Tabuk

Rasulullah SAW tidak mendapati tentera Rom lalu kembali ke Madinah.

Utusan Thaif

Utusan Thaif datang ke Madinah untuk masuk Islam dan pada ketika itu juga mereka terus melaksanakan kewajiban-kewajiban dan melaksanakan puasa disana.

Utusan Raja Himyar

Utusan Raja Himyar datang ke Madinah untuk menyatakan kemasukan Islam. Rombongan tersebut diterima dan dimuliakan oleh Rasulullah SAW. Beliau kemudian menulis batas-batas hak dan kewajiban mereka dalam bentuk dokumen bertulis.

Ramadhan 10H

Rasulullah SAW mengutuskan sepasukan tentera dibawah pimpinan Saidina Ali Karamallahu wajhah ke Yaman dengan membawa surat Nabi. Satu suku kaum yang berpengaruh di Yaman terus menerima Islam dan masuk Islam pada hari itu juga. Mereka bersembahyang berjamaah bersama Imam Ali ra. pada hari itu.

Ramadhan 53H

Kemenangan tentera Islam di Rhodesia.

Ramadhan 92H

Islam telah tersebar dan membuka kawasan- kawasan baru sehingga ke Afrika Utara, Iran, Afghanistan, Yemen dan Syria. Spanyol di bawah kekuasaan Raja Rhoderic of the Visigoths. Musa ibn Husair,  Wali Khilafah Ummayyah di Utara Afrika, bersama-sama dengan Paglima tentera Islam, Tariq Ziyad yang megetuai 12 000 tentera Islam berdepan dengan tentera kuffar seramai 90 000 yang diketuai sendiri oleh Raja Rhoderic. Antara peristiwa yang memotivasikan tentera- tentera Allah ini semasa perang ini ialah, apabila Tariq bin Ziyad mengarahkan tenteranya membakarkan kapal- kapal perang mereka sebelum bertempur dengan tentera Raja Rhoderic. Beliau berkata, ”Sesungguhnya, syurga Allah terbentang luas di hadapan kita, dan dibelakang kita terbentangnya laut. Kamu semua hanya ada dua pilihan, sama ada mati lemas, ataupun syahid”. Pasukan tentera ini bukan sahaja telah mengalahkan tentera-tentera kuffar pimpinan Raja Rhoderic, malah telah mampu membebaskan keseluruhan Sepanyol, Sicily dan sebahagian Perancis. Di sini, bermulanya zaman keemasan Islam di Andalus, dengan Islam menguasainya selama 700 tahun.

Ramadhan 129H

Kemenangan dakwah Bani Abbas di Khurasan dibawah pimpinan Abu Muslim Al-Khurasany.

Ramadhan 584H

Panglima tentera Islam, Salahuddin Al-Ayyubi mendapat kemenangan besar ke atas tentera Salib. Tentera Islam menguasai daerah-daerah yang sebelumnya dikuasai oleh tentera Salib. Ketika bulan Ramadhan, penasihat-penasihat Salahuddin menyarankan agar dia berehat kerana risau ajalnya tiba. Tetapi Salahuddin menjawab "Umur itu pendek dan ajal itu sentiasa mengancam". Kemudian tentera Islam yang dipimpinnya terus berperang dan berjaya merampas Benteng Shafad yang kuat. Peristiwa ini berlaku pada pertengahan bulan Ramadhan.

Ramadhan 658H

Semasa kemasukan tentera tartar di Baghdad, yang merupakan pusat pemerintahan Islam pada masa tersebut, tentera Tartar telah membunuh 1.8 juta kaum Muslimin. Selain itu, mereka mengarahkan penduduk Kristian supaya makan babi dan meminum arak secara terbuka dijalanan dan memaksa kaum muslimin turut serta. Azan turut dilarang daripada dilaungkan dan masjid- masjid disirami dengan arak oleh tentera- tentera Tartar yang biadap ini. Kecelakaan ini disambut oleh Saifudin Qutuz, pemerintah Mesir ketika itu dengan mengumpulkan semula kekuatan kaum muslimin untuk meghancurkan tentera Tartar dan bertembung dengan mereka pada Jumaat, 25 Ramadhan 658H di Ain Jalut. Peperangan ini turut disertai oleh isteri Sultan Saifudin Qutuz, Jullanar yang akhirnya syahid di medan pertempuran. Semasa beliau nazak, Saifudin Qutuz memapahnya dan berkata ”Wahai Kekasihku”. Ini dibalas oleh Jullanah dengan mengatakan, ”Janganlah kamu berkata demikian. Kasih lagilah kamu terhadap Islam”. Setelah itu, tentera- tentera ini terus berjihad, dan kemenangan di raih oleh Islam di depan pintu gerbang Mesir di Kota Ain Jalut.

8 Jul 2013

Forum Kurma vs Jeruk :D

hai peepss. assalamualaikum :D

pagi-pagi nie nak ucapkan selamat pagiiiii!!! hehehehe. epynye hari semalam dan hari ni. semoga Wardah hepy2 selalu. ;)

Amin~

tengah wat pe tue? dah solat subuh dah? kalau belom, g solat dulu. segerakan yang wajib dulu taw sayang sekalian ;)

Malam nie kelas kami akan anjurkan Forum Kurma Vs Jeruk. aaaa, tengok, tajuk forum pun dah macam funny kan? Wardah harap forum malam nie berjalan dengan lancar. insya allah, amin.
nielah iklan yang sudah disediakan dengan bantuan senior sem 8. tenkiu en Q!

Wardah macam biasa, bahagian dokumentasi. Wardah try jugak berada dalam ajk lain. tapi. macam tak kene je. huahuahua. Wardah letak nama kat bahagian cenderamata dengan hadiah tue. tup tup tup, ase cam lain je. . last2 ketua uh letak kat bahagian dokumentasi jugak. . cancelkan nama kat hadiah dan cenderamata. .

malam nie tema berjubah hitam. haha. Wardah dah banyak kali guna jubah raya hitam hijau dari kelas minggu lepas. huk3. malu plak bila pakai banyak kali. hihihihi. baju yang mana? t kalau sempat posing malam nie pakai baju tue, Wardah postkan kat entry malam nie. insya allah. huhhuhu~

Forum nie, sempena Kerja Kursus untuk subjek Hafazan sem nie. mudah-mudahan berjalan lancar. k lah guys. dah 6.30 pagi. Wardah nak siapkan diri :D

*nak iron baju*

baju warna apa ek hari nie. pagi nie ade perhimpunan. err. cikgu kan. ;)

hihihihihi. papai semua. sayang kamu semua ! sayang Wardah tak? tadaaaa~

6 Jul 2013

# berteleku

hai hai hai. dah lama tak berteleku menghadap lappy nie mengupdate blog. huhu. maaf la ye sedarasedari sekalian. *bajet hot* =="

sebelum tue, assalamualaikum sekalian. ape khabar?? okeyh. Wardah dah berada dalam semester enam sekarang nie. woaa. tahun depan last sem. wuhuuu. ase cam dah besar. tapi tak besar-besar pun. waaaa :(

banyak perkara yang nak cte kat sini. pasal sedara kawin. pasal result. pasal rumate. err? macam-macam. tapi tapi tapi. banyak la. thanks sebab datang jenguk Wardah ye. hihi. brodband lum setel lagi nie. sebab tue malas nak update sangat. huu~ *alasan*

Wardah berhujung minggu kat rumah je nie. memula tak nak balik rumah. lepas tue  lepas tue. cik demok ajak alek sekali. tup tup tup, nak alek jugak. sebenarnye elaun tak masuk lagi. cian kami budak2 ipg nie. huaaaa. bila nak masuk nie?? dah makin risau plak, sebab minggu depan dah mula berpuasa, next two week kami dah mula berpraktikum. waaa. barang-brang nak buat bahan bantu mengajar lagi. tak pe tak pe. YAKIN. kan ALLAH ada. yakin, rezeki tu akan ada, INSYA ALLAH.

okeh okey. dah terlanjur baca entry nie. kat sini Wardah nak bagitaw. Wardah ade jual produk2 nie :

MAIXARA C-SENTIAL
AURAWHITE
BEDAK ARAB
BEDAK TANAKA 
CHOP ULASAN GURU
QURAN DIGITAL I FURQAN
T-SHIRT MUSLIMAH
TUDUNG-TUDUNG

kalau rajen, boleh godek-godek album page nie Warnique Online Shoppe <3

kalau boleh sumbangkanlah like sekali hihihi.

kalau berminat, boleh PM page sane taw.

WARDAH jual barang-barang nie, MURAH-MURAH je. insya allah. BERMINAT boleh pm taw :)

oklah, kejap lagi nak masuk Zohor, lepas tue Wardah nak p rumah nenek. oklah tata. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...