28 Oct 2013

exammmm

exam?

weyh. khamis nie kowt.

banyak pula supplier yang aku jumpa untuk wat niaga sem depan

harap-harap lakulahh

insya allah.

semoga Allah permudahkan 

rezeki2

eh. mausk exam alek.

exam. exam. exam.

khamis nie exam hafazan.

for sure banyak benda kuar pasal hafazan lee.

hee

doakan. start to memorize alek.

esok bagi rekod kehadiran untuk semua pensyarah.

jadi, kene siap photostatkan untuk smua lec malam nie jugak. 

teeeheeee...

hari nie aku beli dua..

ntah. kebuluq ape ntah. yang pentingnya. SEDAP!!

OKEYLAH 

dah terlebih rajin sampai nak amek gambar slip pekse ni. 

gudluck ntuk semua!! :)

bittaufiq wannajah :)

keluhan.

terasa malas dan malas..

nak buat kerja pun jadi malas..

dah semua perkara aku yang nak kene buatt..

herm..

when ure bizi, then, all matter u pass up to me..

why? becoz i xda hati dan perasaan? huurmmm..

T.T

frenz?

we stick together because u want me to bring uallz makan je..

petang-petang.. lunch.. or malam? hu

huhu. kenapa aku rasa macam tu?

then, why didnt you asking me, message me, 

ask, nisa, kuar makan tak hari ni? aku bla bla bla..

terasa nak g sane.. ko boleh bawa tak aku jenjalan.. aku stress la.. bla bla bla..

or sumthing like that..

or chatting wit me, 

as good frens always do..

chat together..

laughing together..

even only in 'maya life'

ataupun, when u have someone else becoming close to you..

u must left ur bff away?

huh.

k lah, aku nak p anta rumusan. 

t tertangguh lagi keje aku. 

daa~

27 Oct 2013

Yesterday!

gila gambar~~

 
kat bowling hehehe.
peristiwa tak boleh lupa.
sum1 of my frens tergelincirkan bola uh ke belakang.teheee.


everywhere we go, we snap pictures. hee.
nie dekat kedai orang ni...wuuhuuu~


nie dekat kedai ape ntah.
kereta tue jadi tarikan kami.
maaf kami tak shopping kedai anda.
maaf XD


next, my pics!
collage style, use pixlr express. online editing pictures ;)
dis is me! ;)


hangout with frens!
at the Mines.
bowling.eating.lepaking. snap pictures!
hee :)
epy day ! :)
melepaskan stress sebelum examination.
daa~

26 Oct 2013

Setiap Gambar,Ade Ceritanya ;)

thanks for the photograper.
Setiap Gambar Ade Cerita!

thanks untuk tempat :
Stadium Paroi

16 Oct 2013

come back

yeayh. 

bile umat lain sudah sampai ke kampus.

aku pulak masih ade di Melaka.

huu. pelik la nogori nie.

camne la den nak alek 

kalau ekau tetapkan yang sekolah mula hari khamis?

aih aih aih.

kalau tak samakan

macam mana la cuti aku adek beradik nak sama

hahai.

xpe laaaa

dah dia bagi cuti lebih.

apo nak buek

BERSYUKUR.

Alhamdulillah :)

tata. 

nak kemas barang!
 

15 Oct 2013

Relakan JIwaaaa

Relakan Jiwa : Hazama

Kusangka hidupku
Selamanya kelam
Terbelenggu ikatan tanpa manisnya cinta

Memaksa diriku
Menapaki jalan
Arah yang tak pernah ku mahu dalam hatiku

Kini kau pun hadir
Memberi cahaya
Membangunkan ku dari suramnya mimpi ngeri

Menuntun hatiku ke palung asmara
Seakan ku hidup kembali dari matiku

Engkaulah cinta
Yang selama ini aku cari

Ku Relakan Jiwa
Tuk menjadi penghuni dalam sangkar hatimu
Kerna engkaulah nadi yang menghidupkan aku
Yang mampu melarutkian setiap sepi hatiku

Hati bukan untuk dimiliki
Tapi untuk dicinta dan mencintai
Kurelakan jiwaku padamu

Engkaulah cinta
Yang selama ini aku cari

Ku relakan jiwa
Tuk menjadi penghuni dalam sangkar hatimu
Kerna engkaulah nadi yang menhidupkan aku
Yang mampu melarutkan setiap sepi hatiku

Seandainya waktu
Tak pernah pertemukan aku dengan dirimu
Akan kubiarkan mati hatiku selamanya
Sehingga kau datang membangunkan aku


celoteh

hai guys.

buat ape tue??

hhihi

dah solat maghrib tak?

kalau belum cepat-cepat sikit taw solat.

eh, maksud saya, segerakan solat tue taw.

hehehehehehe. :)

ase lapar lah pulak. 

puding bawa pergi umah nenek.

then, abis.

huhuhu.nak makan ape ye?

anyonyonyoo. lapaaaaaa.

petang tadi. sampai pukul 3.30 petang kat rumah nenek.

lepak-lepak.

jumpa kazen.

best. meriah! heheh. tapi tak semua adoooo.

tak pe la, yang ade nie pun dah memeriahkan lagi suasana.

seronok!!! 

huhu. sebenarnye, aku ase nak jumpa ngan anak kazen aku nie.

dari raya ari tu ase nak main-main ngan dia.

tapi sampai skang tak merasa nak pegang.

erm. if you read this. sebenarnye, aku nak sangat pegang anak kau.

ye lah. dari ari tu, tengok kat facebook je. 

xpela. mungkin tak ada rezeki lagi nak main-main ngan baby tue.

herm. lupakan je la.

k lah. tetibe tak da mood. 

tata.!


epy eiduladha :D

hai assalamualaikum semua !!!

ari nie, aku nak mengucapkan selamat hari raya aidiladha. :D

alhamdulillah, bangun pagi2. 
makan suplement. 
makan cekodok mak buat 
 makan PUIDNG OREO semalam aku buat. ngeh3.
 main-main dengan bubu 
*nama kucing kelabu aku* 
alololo manjenye bubuuuu..

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA AGAIN :D
 


 
dah suku dipotong tapi aku nak rasmi duluuu.. uwaaa .

XD

alhamdulillah. jadi. lapisan bawah pulak nipis..hehe
lepas nie dah boleh anggar dah ketebalan bawah dan atas. 
hehe


yang lebih dekat lagi. Nyummmmyyy nyummyy !


nyum nyum...

kali nie jadi. hoooorrayyyy!!

lepas nie nak try kepelbagaian benda lain plak.

ase nak buat kek. kek red velvet. muahaha. 

insya allah :)

tapi semua kene pakai duit sendiri. kih3.

kalau xsedap makan sendiri.

tapi kalau xjadi pun 

mesti abes. hihi.

okeylah guys.

nak siap2.

pergi umah nenek,

and im the driver.

ehhhh. aku alek esok!! 

sebab esok tak de kelas.

gpun, aku kene anta adek aku alek sek.

ermm. anyonyonyo.

kalau tidak leh alek ari ni.

dah adek aku sekolah.huu

k la. tata.

hepy eidulfitri !

:)

14 Oct 2013

Blog KOSONG?

hai guys. 

nak tanye sikit!

ape yang boleh aku tambah kat blog aku eh??

korunk rasa aku patut letak ape lagi??

sebab aku rasa blog aku cam kosong je...

any idea tak?

nak tambah ape ye?


hahaha. 

atceli . aku kene pergi kedai kete jap g.

malas pulak asenye nak driving jap g.

huh~

pat pat pat.

any idea tak nak tambah ape-ape kat blog aku nie?

aku ingat nak tambah agy.

tapi aku blurrr la. :(

#asenye banyak plak aku bebel kat blog nie. maaf ye
#hihi. :)

Burger Bakar !

hai semua. tetiba nak update pasal burger bakar.

huhu. 

kalau dapat pergi burger bakar abg burn tue lagi best kowt!

hehe. tapi tak pasti aku mampu habiskan ke tak..

huahuahua.

okeyh. merepek again,

tyme ko puasa-puasa nie ko nak cte an. 

hihi.

first time aku makan dengan cikgu sekolah aku.

teman baru aku. namanya Kak Ila.

dya yang bawak aku makan kat area temiang tue.

dya bawak p makan masa petang2. cam lepas maghrib cam tue.

woah. aku tak taw macam mana nak order makan kat kedai tue.

dia lah yang order semuanya. dia orderkan burger bakar set yang paling simple nye

aku tak taw namanye ape. yang aku taw namanaya burger bakar je. ngeh3.

nak tengok gambar tak?? hehe

gambar nie for the second time. 
masa nie makan dengan dia dan bebudak kelas dia. 
aku. dak gemuk. zombie. ngan adek.
kami berempat.

aku dah pernah makan burger bakar nie for the first time dengan kakak ila tue.

for the first time. aku makan burger bakar
kak ila makan maggie goreng je.
masa nak makan tue.
aku memang segan gila nak makan.
for the first time aku segan nak makan food??
haih. peliknyaaa. aku dah la jenis kuat makan.
hihi. atceli aku blur macam mana nak makan. 
puas aku pusing-pusingkan burger tue. 

blurrr gilakkk kowt.

hahaah.

last2. kak ila dah makan beberapa suap, aku terkebil-kebil lagi pk macam mana nak makan.
kak ila kata. penyekkan dan ngap je la.
haha. malu laaa. dah la aku pilih tempat tak strategik.
kiri kanan aku ade orang laki.
MALUUUU  XDD

last-last aku makan gak. 
aku penyekkan dan NGAP!!
haha. 
memang aku dah bukak mulut aku sebesar-besarnya.
kahkahkah. gulp. sedap jugak!!
ade cendawan goreng plak tue.
ade cheesyyy2 sket.
sedappp!!

heee. tue pengalaman pertama la.

pengalaman kedua tak da.
tapi aku tengok dia ngan geng2 dia makan.
hahah. nak tergolek2 aku tengok diaorang makan.
sebab ade yang mulut kecik cam aku jugak. haha
*aku suke perhati orang makan*

huhu, next time nak makan gak burger bakar nie.
nak makan yang type lain plak.
urghhh. tetibe terliur plak!
aih. 

k lah. 
nak wat kerja rumah. 
kekekeke. 
salam ! :)

Puasa pada hari A'rafah

hai guys?

tengah buat ape tue?

sebenarnya i was sumthing blur about today.

my mom is going to work. and prepared meal for us.

while im blur. wake up in early morning. alhamdulillah :D

eh. blur and wondering and tetiba teringat! eh. puasa tak?

aah. tadi aku ade tengok2 nasi lemak atas meja. baru aku ingat. malam tadi dah niat nak puasa hari ini. nasib baik belum lagi aku terasa nak makan. blur @.@

guys. what is A'rafah?

i have check with this blog :)

PUASA SUNAT (HARI 'ARAFAH)

Bilakah hari ‘Arafah? Apa dalil bagi kelebihan puasa hari ‘Arafah?

Hari ‘Arafah ialah hari sembilan Zulhijjah. 
Ia adalah hari terbaik sepanjang tahun kerana Nabi s.a.w. bersabda; “Tidak ada hari yang paling banyak Allah membebaskan hambanya pada hari tersebut dari neraka dari hari ‘Arafah” 
(Riwayat Imam Muslim).
Adapun disunatkan berpuasa pada hari tersebut, dalilnya ialah; hadis dari Abu Qatadah r.a. yang menceritakan; Nabi s.a.w. ditanya tentang puasa hari ’Arafah. Baginda bersabda; “(Puasa hari itu) dapat menghapus dosa tahun lalu dan yang akan datang” 
(Riwayat Imam Muslim).

Adakah sunat berpuasa pada hari ‘Arafah itu ada pengecualian?

Ya. Dikecualikan dari jamaah haji. Mereka tidak disunatkan berpuasa pada hari tersebut sebagai mencontohi Nabi s.a.w. dan juga untuk menjaga kekuatan bagi memperbanyakkan berdoa pada hari itu.

Maimunah isteri Rasulullah s.a.w. menceritakan; orang ramai ragu-ragu apakah Rasulullah s.a.w. berpuasa atau tidak pada hari ‘Arafah. Lalu ia (yakni Maimunah) menghantar kepada baginda satu bekas berisi susu tatkala baginda sedang berwukuf di Padang ‘Arafah itu. Lalu baginda meminum susu tersebut dengan dilihat oleh orang ramai kepadanya (Riwayat Imam Muslim).

Malah terdapat tegahan dari Nabi s.a.w. sebagaimana yang diceritakan oleh Abu Hurairah r.a.; “Sesungguhnya Nabi s.a.w. menegah dari berpuasa pada hari ‘Arafah bagi jamaah haji yang berada di ‘Arafah” (Riwayat Imam Abu Daud, Ahmad, Ibnu Majah dan al-Hakim). 

okeyh. faham tak? :)
harap dapatlah input sikit-sikit yang aku boleh share ngan korunk.
alhamdulillah.
aku insya allah berpuasa pada hari ini.

apakah peristiwa yang berlaku pada hari A'rafah nie?
secara ringkasnya...

Hari Arafah adalah hari pada saat umat Islam yang sedang berhaji melaksanakan wukuf di Arafah. 

Hari ini memiliki keutamaan yang sangat besar dalam Islam, baik bagi jama’ah Haji maupun umat Islam lainnya. 

Keutamaan tersebut dapat diperoleh maksimal jika diusahakan dengan cara dan niat yang benar. 

Keutamaan hari Arafah, kegiatan ibadah di hari tersebut dan cara mendapat keutamaannya adalah beberapa keindahan dari berbagai keindahan ajaran dalam agama Islam.

Arafah adalah daerah terbuka dan luas di sebelah timur luar kota suci umat Islam di Mekkah, Arab Saudi. Di padang yang luas ini, pada satu hari (siang hari) tanggal 9 Dzulhijjah pada penanggalan Hijriyah berkumpullah lebih dari dua juta umat Islam dari berbagai pelosok dunia untuk melaksanakan inti ibadah haji, ibadah Wukuf. 

sumber : sini

menurut sumber yang sama,

  • puasa Arafah dapat menghapus dosa dua tahun

Nabi -shallallahu ‘alaihi wa sallam- bersabda,

صِيَامُ يَوْمِ عَرَفَةَ أَحْتَسِبُ عَلَى اللَّهِ أَنْ يُكَفِّرَ السَّنَةَ الَّتِى قَبْلَهُ وَالسَّنَةَ الَّتِى بَعْدَهُ وَصِيَامُ يَوْمِ عَاشُورَاءَ أَحْتَسِبُ عَلَى اللَّهِ أَنْ يُكَفِّرَ السَّنَةَ الَّتِى قَبْلَهُ
“Puasa Arofah (9 Dzulhijjah) dapat menghapuskan dosa setahun yang lalu dan setahun akan datang. Puasa Asyuro (10 Muharram) akan menghapuskan dosa setahun yang lalu.” [5]

  • hari Arafah hari dimakbulkan doa
 Dari ‘Amr bin Syu’aib dari ayahnya dari kakeknya, Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,


خَيْرُ الدُّعَاءِ دُعَاءُ يَوْمِ عَرَفَةَ

“Sebaik-baik do’a adalah do’a pada hari Arofah.”[7]
Maksudnya, inilah doa yang paling cepat dipenuhi atau terkabulkan. [8]




dan ini niat puasa Arafah.



bagi yang tidak berkesempatan untuk berpuasa pada hari ini.
grab peluang pada masa akan datang.
biiznillah.
insya allah :)

buat yang berpuasa pada hari ini.
selamat berpuasa.
dan yang tidak berpuasa boleh melakukan amal ibadat yang lain.
sama-sama kite grab peluang ! :)

okeylah. 
tata. salam,

| Pendokumentasian Bilal bin Rabah | S6 |

Alhamdulillah. walaupun belum pun begitu sempurna pendokumentasian yang dilakukan.

sebabnya cik Naja, cik Maimun, dan aku masih dalam pembikinan video tue. huahuahua. pergh. cik maimun dah mula edit-edit video tue. dah 5 %. tapi aku belom godek-godek lagi nak guna software ape. bagaimana flownye. tak bukak lagi pun software tue. hakhak. damn! bila nak buat ni?? hahai.


okeyh. kami memang kekurangan training. siyesly kurang. training pun bape kali je. itu pun berterabur seyh. huhui~ 

tapi aku tetap nak congrates kat kawan-kawan aku sebab walaupun beberapa kali je berlatih. siyesly korunk tetap hebat. dengar tak tue, aku ucap HEBAT!!! XD XD.  hehe. :) TAHNIAH!!!


cukuplah 18 orang keh3. dan hanya dua orang je budak lelaki dalam kelas kami. but, merekalah watak utama yang juga menjayakan pendokumentasian nie. ehe.

dan kami buat pendokumentasian tentang bilal bin rabah. 

dan watak utama yang berpakaian jubah putih. Bilal. di lakonkan oleh Fahmi

walaupun, masing-masing sibuk dengan aseimen yang kene hantar pada hari yang sama kami buat pendokumentasian nie, just one aseimen. tapi biasalah, nak siapkan 1 aseimen pun payah taw. haha. masa nie aku baru je siapkan suku je aseimen. tengahari nak kene siapkan then submit. barang tak kemas lagi nak balik masa tue. dan dan dan.... aku kene amek adik balik tue. haaa. aku takowt aku penat nak drive je petang tue. huhukk~

haaa. panjang plak aku storyyy. haa. XD

okeyh. kan aku ade cte pasal aku kene jadi tukang karut dalam dikir barat kan??
memang ade pun. okeyh dalam pendokumentasian nie, 
ada narrator 
ade dikir barat
ade lakonan
ade nasyid
ade sajak
ade rancangan dari cikgu dan murid.
semua nie ade dalam tue. 
dan kami rakam.part per part.

narrator ni kawal perjalanan dari mula sampai akhir.
dan, lepas tu, cikgu dan murid masuk.
then, ada lakonan seorang bilal sedang azan. half azan, then stop,ada sajak,
 then,  ada nasyid suara azan. guru dan murid. 
then ade dikir barat.
 then ade lakonan.
then ade nasyid part last.

haha. tak taw la korunk faham ke tak? kihkihkih.
pagi2 tue. sempat gak aku wat pedang kilat-kilat. tak dapat nak tunjuk sini.
sebab dorunk tinggalkan pedang aku tue kat surau sane.
penat-penat buat, kasi la aku balik,siyes aku geram gak sebenarnya
aku taw semua pakat nak cepat, kemas dan p kelas. 
tapi props yang aku wat, aku nak gak simpan. huhu. walaupun taklah berapa cantik pun :( 

kami buat persembahan nie sebab kami organise persembahan seni budaya.
dan ade jugak markah daripada persembahan kami. jadi memang ini KKP
Kerja Kursus Projek.
P untuk ape ek atecli? lupa T.T
dah sem 6 kowt. entah camne leh lupa. sorrryy. T.T

 nie aku ade selitkan beberapa pics untuk korunk tengok.
jangan terpikat lak dengan budak kelas aku nie. hihi.
aku taw semuanya ayu-ayu je kannn???
hahahaahahah. 


part : Guru dan Murid-murid :D


one of my classmate! tabik luuuuu~



tukang karut yang lupa lirik. ngeh ngeh ngeh
technician jugak. *nak juga mentionkan?*
eh. saya photographer gak. yg lain yg photographer : naja, munah, fahmi :D



dis is part hilmi dengan fahmi.
bilal ade hp tue.. hihihi
watak mereka memang obviously menjadi sangat2.
rakan-rakan yang tengok kat tepi tue,
boleh kadi tergamam tengok lakonan mereka. 
I PUN SGT2 sudah menduga perkara tu,
sebab masa orientasi mereka pun wat gila cam tue la
haha. hanya kami yang tahu. hehe.


hahaha. yang nie part classmate yg tak terlibat duk kat sini..
meke nie jadi tukang penyorak, tukang penepuk tangan..
bila dah habis je tepuk tangan ramai2. 
asal ade sound je..hahahaha
tapi masa hilmi fahmi berlakon aku nampak k bel cam tergamam gile muka dia.
fokus gila-gila budak kelas aku tengok yang duk sini
aku ade capture gambar,
tapi blur laaa
uwaa. T.T
wardah ngade. hehe

haaa. nie part last. nasyid lagu bilal bin rabah.
haha. nampak tak aku exsaited kat situ??
hahahaah. siap pegang lirik g.
yang lain jgn nak curik pandang! :P
sape suruh tak print? ngehngehngeh :P *annoying kan?* shadap! XD

eh. aku tertinggal gambar orang dikir-dikir barat laaa.
huhuiiii~
camna leh tertinggal nie??
kuangkuangkuang.
ohoiii~
suara aku bleh plak ketaqketaq masa first rakam.
aih. malu chek ngan pak wan(lect)
2nd rakam naseb tak wat hal suara aku tue. kihkihih
tapi suara budak-budak kampung jeee. ahhaahh

klah. ape apepun.
aku nak minta tolong korunk nie!!!
sape taw software yang free download untuk edit video canggih manggih?
naik cuti nie kene ade dah satu video pasal pendokumentasian ni.
uwarggggghhhh. satu lagi amanah.
wohooo. aku dah la tak pandai nak edit-edit video jadi gempak.
sape taw?? link na download.
atau ape nama software tue..
nak nak nak!!!!!

huuu~

oklah, maafla lambat story mory pasal my life nie. huhu~
tatata.
semoga terhibur dengan celoteh mak nisah. 
kan ade mak jemah.
jadinye sama tak celoteh mak jemah = mak nisah?
hahaha
aku dah mula merepek. 
taataaa
selamat berpuasa esok !!!
daa~

13 Oct 2013

Bencinta???

hai semua.

aku kat umah mak lang nie. hihi. tengah tengok2 cte. haaa. hari ni kan cuti. cuti ye. cuttiiiiii!!! heaven. eh. fullstop

nak cte ape tadi eh? 

BenCinta . 

atceli. sempena raya aidiladha. memang my fam akan pergi melawat sedare mare yang lain. biasanya pergi umah nenek di Klebang. tapi. tadi tadi tadi haha. aku tak pergi umah nenek. tapi pergi rumah mak lang. rumah kakak emak. :D haaa. berhenti sana. makan sana. hee. memang aku lapa pun. pagi2 makan cekodok. and little kuew tiow goreng. haha. plus. kenyang. alhamdulillah :D lepas tue. dalam pukul 2.30 petang. yelah. planned nak gerak awal sikit. tapi memandangkan my little sis tue bgun lewat. haih. terpakse la gerak lambat sket. hahai. *mau sekeh jugak adek nie sorang*

eh. panjang pulak leternye. hehe. 

jadiknyeee. ingat nak pergi umah nenek. bile msg and msg. mak lang suh singgah makan tengahari dulu. hahahahahaha. makan n makan. tapi tak gemok gemok! nasi lemak sedap. :D 

okeyh. Jom dengar celoteh aku pasal filem nie. 

 overall aku bagi 8 bintang daripada 10 bintang :D

ceritanya awal2 tu, memang sweet bitter abes laa.. XD
hahaha. memang sweet. XD
 tapi tapi tapi....

nak taw cerita selanjutnya, tengok sendiri. baru best!
hahahaha. 

btw, aku benci tengok karakter Farid Kamil dalam nie. 
karakter je okeyh?
bukan aku benci kat Farid Kamil.
hehe.

siyesly seram. bila tengok Farid Kamil.

tapi kan. Nora Danish comel sangat,
kadang-kadang terbayang-bayang nak jadi ayu sopan je macam dia.
haha. tapi aku boleh ke???

ade orang kate aku kasar. KASAR weyh!!! hahaa.

okeyhlah. aku pun tak da mood sangat nak cte panjang :D
tata.




8 Oct 2013

Puding Milo Lapis Oreo

hai semua. tetiba nak share resepi. hihi. 

tapi sebenarnye resepi nie pun amek kat sini

gambar sebenar yang aku buat ri tue tak de, sebab tak sempat nak ambil. jomlah wat. senang je :D

Bahan : ( Saiz: 8" persegi )
  • 1 bungkus @ 10g Jelly Powder - Serbuk Agar-Agar
  • 750ml Air
  • 160g Gula / 140g gula
  • 1 tin @ 400g Susu Cair
  • 3/4 cup Serbuk Milo
  • 1 bungkus (137g) Oreo Cookies - patah2kan tp biarkan sandwich 2 lapis
Cara :
  1. Masak serbuk agar2 dan air sehingga larut.
    Masukkan gula dan masak sehingga gula larut.
    Masukkan susu, kacau sebati sehingga mendidih.
  2. Asingkan 2 cwn ke dlm periuk yg lain dan campurkan milo sehingga sebati.
  3. Tuangkan 1 cwn campuran milo ke dlm acuan.
    Panaskan campuran milo yg separuh lagi dgn api paling kecil supaya tidak membeku.
    Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan kesemua adunan putih tadi.
    Taburkan biskut oreo.
    Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan baki adunan milo tadi.
  4. Biarkan membeku di suhu bilik sebelum masukkan ke dlm petisejuk.
TIPS UNTUK MELAPIS:
  • Jangan tunggu sehingga lapisan membeku sepenuh nya sbb takut lapisan tidak melekat.
    Jika membeku semua, guris2kan permukaan dgn garfu sebelum tuangkan lapisan seterus nya.
  • Pastikan adunan masih panas apabila menuang ke atas lapisan sebelum nya supaya ia melekat dgn baik.
dah buat kat rumah aritu. first try, alhamdulillah jadi. tapi disebabkan kite guna loyang yang luas permukaannya, jadi ketebalan yg putih tu, tak berapa nak tebal. jadi puding kite halus je. *boleh bayangkan tak? huuu~

jap eh. nie gambar dari en gugil.


amek dari sini :D

 okeyh. gudluck semua.dap dap dap. !!!

sedap sangat bagi yang suke la pemanispemanis mulut. hehe.

Dikir Barat

huu, ape kene ngan dikir barat pulok nimm?

haha. weyh. first time ambe duk join dikir2 barat nim. mung tok sey la nok gelak2 hok ambe salah cakap.

huu. ang duk suruh nyanyi dop mahu. tapi duk gelakkan orang nombor satu. haih.

hahaha.

suara den tak sedap mane. pastu.

duk kecek kelate.

haha.

tapi boleh la sebagai halwa telinga.

tak sabar asenye nak tunggu persembahan ari jumaat nanti. semoga urusan kami dipermudahkan. semoga kami dapat present dengan lancar dan baik. amin amin amin.

meh leter sikit yee..bagi ambe. dah la hari jumaat nie present.

bak kate lecturer tadi.

cuba la consentrate sikit. haih. ambe boleh kate ape.

ampe mmey suke main. kejap lirik gini. kejap lirik gitu.

kejap nok buat gini, kejap nak buat gitu. haa. sila la concentrate sikit :D

watak main2 mung, memenatkan kami untuk layankan mu..

sila concentrate ye. ado pehey?

keylah. mau tdo sat. mau makey sat.

harap ambe dapat jadi solo/tukang karut dikir barat tue dengan baik. salah kecek kat atas nie. maaf ye. ;)

*p/s : soal sahabat tue. ambe dah boleh terima kekurangan ambe. ambe dah leh terima keputusan dia. alhamdulillah. life makin baik. life makin tenang. jiwa tak kacau. alhamdulillah. org kate, dah orang tak nak, jangan kite kejarkan. just smile :D

7 Oct 2013

ALhamdulillah :D

sudah lama tak bersua dengan kakak senior nie. tadi lepas kelas terus pergi bilik dia.

eh, kami sekelas tadi dah mula praktis latihan persembahan untuk GERKO tue. presentation kisah bilal bin rabah. haha. aku pulak jadi tukang karut. dalam dikir barat. huu~
ape la aku merepek nie, mesti korunk tak pahe dop? hehehe.

kami kene present hari jumaat ni. insya allah. harapnya semuanya berjalan lancar. amin amin amin.

hem. soal sahabat tadi. aku memang malas nak update salu kat fb. sebab aku malas nak update my stories kat fb. sebab bagi aku, aku malas. kalau ade pape yang berlaku, aku seronok cerita dekat blog. lebih terluah. sebab apa yang aku tahu. blog aku, tak ramai yang berkunjung. insya allah. bloggie nie tak ramai pengunjung yang aku kenal. kalau ade yang kenal aku, sapa lah aku kat sini. :D

soal sahabat tadi. jauh pulak aku melalut. kisahnya aku dah pun meminta maaf. dan nampaknya dia tak reply... tapi dia ada update statusnya. dia kata bila dia dah kata A, A lah jawapannya. Tak ada kompromi. tak apalah sahabat. Aku pun sebenarnya, hanya ingin menjernihkan kekeruhan yang ada pada persahabatan kita. jadinya. bila nak baik, kau pula makin nak keruhkan.

saat pergi umah terbuka tu,lepas tue mmg aku dah rasa okeh dah. tapi aku ade masalah lain. bukan aku tak nak sapa ko atau ape. masing2 bizi, masing2 ade mslh masing2, jadi, mase tu pula baru nak baik, jadinya takkan semua benda aku nak pergi kat ang sahabat. dan aku pun nampak hang dah mula rapat dengan kawan2 sekelas. jadi i dont want to disturb. yeayh. i don wan to kcu awak awak awak semua.

biarlah apa yang terjadi dah terjadi. aku pun dah minta maaf dengan hang. Ya Allah, berikanlah aku kekuatan untuk bertemu dengannya. andai kaki ini gagah. andai rasa ini baik dalam sebuah persahabatan.

sabar. sabar dan sabar.

Alhamdulillah, terasa lega dapat meluahkan pada dia. dan kakak. terima kasih kerna sudi meminjamkan telinga dan hati untuk perkongsian ini. terima kasih kerana sudi merelakan rasa sesak ini berpindah sedikit dari ruang dada ini.. terima kasih semua. :D

Alhamdulillah. Allah uji untuk kita makin dekat dengan DIA. moga aku dapat mengerti apa yang tersirat dengan ujian kali ini.T.T

Sahabat.

hai semua. perasan tak bahasa dalam penulisan blog nie dah berubah? dah jadi aku aku plak. huu~
disebabkan aku ase nak buat blog nie sebijik macam diary, jadi, aku ase bahasa aku tue lagi elok sebab aku rase lagi dekat dengan bloggie tersayang nie.

bila dah dekat-dekat dengan bloggie, bolehla selalu aku update my stories :D

atceli, hari nie nak bercerita tentang sahabat.

takkan manis selamanya dalam sebuah persahabatan,
takkan senyum selamanya tanpa perpisahan..
takkan ceria sahaja tanpa kesakitan..

semuanye ade pro da kontra.
semuanya ade tesurat dan tersirat.

ntah kenapa,
hari berganti hari.
persengketaan antara aku dan dia terjadi.
dulu kami rapat.
tapi mungkin aku yang tuli, yang ego, buta,
kami renggang.
kami berjauhan.
ape perlu aku buat?

aku dah cuba, aku dah cuba.
dia kata aku ego.

kadang-kadang berat untuk aku menyapa.

bayangkan,
aku ade depan dia, kami di dalam sebuah restoran/kedai makan.
dia boleh menutup mukanya dengan menghadap muka kat tempat lain..
sedangkan aku betul2 berada di tepi..
meja sebelahnya, walaupun jarak sikit,
aku boleh nampak mukanya..

apakah aku tunggul?
apakah aku tak nampak ape yang dia buat tuuuu?
sentap hati aku masa tue.
sakit jiwa ragaku..

aku memang tak berani bertemu dengannya.
kerana aku tahu, aku pun ade kesalahanku..
dia pun ade kesalahannya..
 hanya aku tahu, memberanikan langkah chat di fb nya..
memohon maaf..
dan memohon maaf..
 memang aku pun ade masalahku..
bizi dengan macam-macam..
aku pun tahu..
ape besarnya dosaku dahulu..
ape yang usaha ku lakukan sekarang untuk mengurangkan dosaa
aku tahu...
aku tahu..
aku tahu..

tapi kadang-kadang manusia
bila nampak yang salah terus-terusan menyalahkan..
terus-terusan menudingkan jari
walhal, hati ini sakit dituding..
walhal hati ini ingin berubah sedikit demi sedikit..
 tergerak juga langkahku..
mengejar cinta yang Esa..
 tapi ada pandangan manusia itu..
aku tetap sama..

aku tahu aku siapa..
aku tahu ..
aku tahu..

tabahkan hati aku..
sabarkan jiwa ini..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...