9 Apr 2014

pantun muhasabah diri

Assalamualaikum dan selamat pagi

mungkin tak patut berangan tentang masa depan yang belum pasti,
jadinya, beranganlah tentang masa yang ada di depan nie,

sila berangan kerja rumah dah siap,
bilik yang secantik-cantik dan sekemas-kemasnya,
memasak sedap sampai menjilat jari,
rumah idaman berkilat sana-sini (hyperbola betul) 


silalah angankan juga,

solat dhuha setiap hari,
mengaji tu celah gigi je,
taranum tue mungkin belum lagi,
tapi baca AL-Quran tue kena lah pasti,

angankan juga ini,

senyum sentiasa setiap hari,
berfikiran positif tentang Illahi,
qada' dan qadar kita memang tak ketahui,
berusahalah yang terbaik supaya kita tak menangisi,

angan-angankan juga,
apalagi kenela aplikasi,
kalau tulis hanya untuk orang baca,
tak payah berangan apalagi aplikasi..

renung-renungkan dan selamat muhasabah diri T.T
(maaf ye cikgucikgi Bm sekalian, pantun yang saya main hentam sahaja. maaf)

1 Apr 2014

Tahniah kepada senior2!

haips semua,

sekarang dah masuk bulan april. please katakan tidak pada AprilFool.

banyak berita yang kita dengar.

lagi2 tentang pesawat MH370. memang terkejut dengan berita kehilangan MH370. pada awalnya aku memang ase terkejut sangat2. macam mana pesawat nie boleh lesap cam gitu je. even sampai sekarang masih belum ditemui. dan kedengaran2 pesawat terhempas. cuma dalam fikiran ni, kalau betul pesawat tu terhempas, di mana bangkai2 mayat2 mereka? mana serpihan2 pesawat tersebut. sekarang, banyak spekulasi yang bertebaran dalam alam maya. mungkin ade benar ataupun tidak. kita tak tahu. Allah tahu segalanya, mungkin Dia dah tunjukkan sesuatu, tapi juga, mungkin kita tak sedar..

dalam berita yang gempar ni, ada juga berita mengejutkan buat saya..
my seniors dah tahu tempat posting mereka...

kebanyakkan dapat tempat yang mereka nakkan. halaman kampung mereka.. siyesly get shocked juga. sebab mereka tak dapat pun tempat2 di sabah dan sarawak. bestla kan. tapi terfikr2 jugak, mereka dapat posting sekolah2 yang berhampiran dengan kampung halaman mereka, tetapi terfikir, entah2 dapat yang pedalaman kowt. huu. 

just wondering..

bila tengok2 status dorunk lagi, ada yang dalam pedalaman, contoh. dalam perak tapi dapat kat Greek. kawasan orang asli nun jauh di sana. ada juga yang dapat kawasan yang biasa2 je..
sebenarnye, apa yang mempengaruhi penempatan posting dorunk ek?

huhu

ada sahabat yang post, katanya, senior2 dapat penempatan2 yang berdekatan dengan rumah mereka.. rasa sangat bertuah, apa pula naseb mereka yang bakal posting selepas senior2 nie. dia kata lagi, tak mungkin yang mereka akan dapat tuah sama dengan senior nie sebab mungkin 2 years later dapat macam senior yang sekarang..

who knows kan..

apa2 pun tahniah buat semua senior yang dah dapat posting dan awalkan mereka dapat posting?
wondering gak, nape leh dapat awal.. huhu,, masa zaman den nanti macam mana pulak ye..

semoga akan datang baik2 aje..

meh tengok muka2 senior yang kehepian ;)

yang nie kenalan yang dapat Greek, semoga dipermudahkan urusannya
nie senior psvian.. qiqi ngan liamen mohamed. my senior nie.. psoting Jb :)
nie salah seorang kenalan yang kita kenal kat KAGUM aritu..
Kami PISMP Pendidikan Jasmani SeMalaysia yang bakal mengajar Pendidikan Khas mulai esok, Hehee..
‪#‎BelajarPJ‬ ‪#‎MengajarPK‬ ‪#‎MasalahPembelajaran‬
Wakil IPG Kampus Raja Melewar bersatu di PAHANG...
Bermula dari kanan,POSTING di....
SK. NENASI , PEKAN
SK KOTA PERDANA,PEKAN
SK BANDAR TEMERLOH,TEMERLOH
SK RPS BERTAU,KUALA LIPIS..
Selamat Berkhidmat untuk anak-anak istimewa kita!






















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...