27 Nov 2014

Zaman UPSRku!

Berita bekas anak-anak murid Wardah update status pasal Result masing-masing buat Wardah nak ceghita tentang result UPSR masa zaman kecik-kecik dulu. Pergh. Sangat hingusan dan sangat comot masa kecik-kecik dulu. Wardah ni sekolah rendah pindah randah. Apesal pindah-pindah? Ko wat masalah ea?

Haha, tak ada maknanya wat masalah, orang rindu Wardah adelah. bluwerkkkk :P Biasalah mak ayah kerja tentera, adat sangat berpindah randah. haaa. dah tahukan reason dia sebab ape Wardah pindah pindah? jangan cakap Wardah wat masalh lagi. teheee. Wardah bersekolah di Sekolah Kebangsaan Kamunting, Taiping, Perak dari Tahun 1 hingga Tahun 4, pertengahan tahun empat tu, Wardah pindah ke sekolah baru. 
Sekolah baru Wardah masa tu ialah Sekolah Kebangsaan Sungai Udang. Wahh. budak baru memang femes kat sekolah ni. Ramai peminat. Selalu kene kacau. Selalu kene buli gaklah. Bebudak laki suka gak buat sumthing yang Wardah suka. kekekeke. Perasan betol! Contoh mane contoh??? 

Jeleslah tueee. Contohnya,masa ustazah mengajar kat depan suruh baca ayat Al-Quran, murid-murid lain akan ikut bacaan kita. Waa, jadi gamat kelas dengan suara budak-budak laki ni. Masa time Wardah baca, semua baca kuat-kuat. ngehngehngeh. sengih kejap.perasannnnn~  hahaha. Memula memang tak perasan, tapi bila kawan Wardah yang cakap, "weyh tengokla, bukan main kuat lagi dorunk baca masa ko baca," pada Wardah, baru perasannn. 
 Yang penting Wardah dah lepas dah zaman sekolah rendah ni. haisyh. menggamit memori betul. Wardah pun ada crush jugak masa tue. Tak tahu dia suka sapa. Tapi dia pemalas. Lepas tu jadi tak suka. Haih, sekolah rendah betul. Wardah ramai gak peminat. jap jap kira. 1 2 3 eh eh tak terkiralah. siap balas-balas surat cinta. Kantoi kalau mak ayah taw ni. Surat-surat cinta Wardah tak ekstrem macam budak-budak sekarang. tak ingat apa isi kandungan tapi ada pantun gaklah. 
Pecah kaca, 
Pecah gelas, 
Sudah baca, 
Harap balas,
haha, nostalgia sangat! Yang tu je ingat, lain dah tak ingat. Surat pun dah tak ada. Maklumlah pindah randah. Maklumla juga Wardah dah tua. Lupa aje selalu. Nanes nanes.
Masa zaman UPSR, kami kat sekolah beli paper DIDIK tak silap. Tiap-tiap hari Isnin ada paper tu, dan kami akan buat soalan dalam tu. So, pelajar sekolah rendah pun pakat baca paper. Biar ada penguasaan bahasa dan pemahaman. Kira tingkatkan vocabulary jugaklah. Zaman sekarang tak pasti ada lagi atau tak. Pergi sekolah awal pagi, sebab ada kelas tambahan pagi-pagi. Bagi memudahkan kami ingat apa yang telah diajar guru. Tahun enam je pergi sekolah awal, lain tak ada pun. 
Masa exam UPSR, Wardah memang takut sangat dengan paper pemahaman. Esok sebelum Paper pemahaman, tak tahu nak baca apa sebab dah gementar sangat. Ambil keputusan duk kat meja belajar, ligat tengok sekeliling. Tetiba ! Mentol keluar! Jeng Jeng Jeng! HIPERBOLA BETUL KO. Tangan ligat bila nampak kamus, then main buka je. Wardah tak ingat ape yang Wardah baca, tapikan esok tu keluar pasal perkataan tu. Siyes! Tak tipu. 


best pulak cerita zaman UPSR ni. macam zaman kegemilangan. kehkehkehkeh. Lepas habis peperiksaan pemahaman, cikgu BM, Cikgu Rozilah dia jumpa ngan Wardah tanya boleh jawab ke tak soalan. Sungguh dia memang care. Aih, ape khabar cikgu ya. Harap sihat-sihat aje. Teringat jumpa cikgu Matematik kat shopping compleks hari tu, tak sangka dia ingat lagi muka Wardah ni. Dia kata Wardah ni tak berubah, badan kecik je. wahaha. I admit it cikgu. Cikgu pun sama tak berubah, tak habis dengan lawak cikgu. hihi.

Masa dapat result UPSR tu, sebenarnya Wardah tak ingat sangat masa ambil keputusan ni, mungkin Wardah kecewa dapat 4A 1B, sebab tu tak ingat sangat sebab ianya memori yang tak indah. Wardah pun tak ingat sebab Wardah terlepas isi borang untuk ke MRSM. huhu. sobsobsobsss. Wardah isi borang ke sekolah menengah agama je kowt. haaa. speechless tak hengat. T.T Wardah ingatkan English yang dapat B, rupanya sains. huhu. nanes nanes lagi.

Alhamdulillah, dah lepas memori zaman UPSR ni. hihi. Wardah stil contact lagi kawan-kawan sekolah rendah ni, ramai yang dah kahwin, siap dah ada baby lagi. Ya Allah, omeynye jangan cakaplaaa. memang omey sangat-sangat. Wardah bila???  Ada masanya nanti tiba, kita tunggu sajalah. oklah merapu.

adios!

26 Nov 2014

Segmen Pencarian Bloglist Disember 2014 #48 Jam


Segmen Pencarian Bloglist untuk Bulan Disember 2014.
15 Blog dicari untuk menjadi penyeri di sidebar blog Truly Love... 

Syarat-syarat Penyertaan:

1. Follow Blog Maria Firdz
2. Add G+ +Maria Firdz 
3. Buat entry bertajuk "Segmen Pencarian Bloglist Disember 2014 #48 Jam"
4. Copy coding yang disediakan dan pastekan di ruangan HTML;
5. Publish dan hantarkan entry penyertaan di entry ini.

Segmen ini bermula 25 November 2014 jam 12 tengah hari dan akan tamat pada 27 November 2014 jam 12 tengah hari.


Jom support segmen ringkas ini...

Bila Malam Tiba

Bila malam tiba, 
Hati mula berkata,
jomlah berjalan sahaja,
ke blog blogger sahaja, 
boleh klik klik penaja,
bila malam tiba, 
chatbox pinky meriah,
tinggalkan jejak anda,
blog anda pasti diterjah,
insya allah,
terima kasih semua yang rajin datang ke blog Wardah, hanya blog picisan..syukran alaih.

GIVEAWAY BIRTHDAY WE ALLS




Tarikh Lahir Wardah : 9 Disember 1991 

nak join jugak? senang je nak join. tak percaya? klik banner if nak join ^^

25 Nov 2014

Pertama Kali Dapat CPUV#1


Alhamdulillah, syukur sangat-sangat. First time dapat CPUV. Dah lama Wardah berblogging haaa. hampir 3 tahun. Cuma tahun ni baru nak bekerja keras semula. My bad. Thanks NUFFNANG. Hasil google macam mana nak dapat CPUV ni, pertanyaan dengan rakan-rakan blogger akhirnya dapat jugak. ALhamdulillah. Alhamdulillah. Thanks pada penaja Altel Digital Campaign, Mi Sedap Cup Noodles, INTI 2015 Cyle 1 Degree, Mah Sing - Avenue Street. Banyak lagi yang saya perlu belajar dari senior-senior tentang NUFFNANG ni. 

cpuv dari nuffnang

sifu-sifu semua boleh beri tunjuk ajar ye? saya banyak lagi kurang ilmu ni. Baru je belajar sikit-sikit. Sebenarnya masih blur lagi bab CPUV ni. Terima kasih NUFFNANG sebab bermurah hati. 
Siapa yang belum ada, boleh terus daftar ngan NUFFNANG.
adios!

MARI MERIAHKAN GA / GIVEAWAY / SEGMEN / BLOGWALKING !! :D

Kebanyakkan segmen ini sudah tamat. UPDATE 9/ 1/ 2015



BLOGWALKING : 

Segmen Zaman Persekolahan (TMT 31 Dis)

GIVEAWAY :
GIVEAWAY BIRTHDAY WE ALLS

Giveaway / Segmen yang sudah tamat :D
Simple Giveaway by Licha
Mini Lucky Draw Blog XDramaQueen #2 (TMT 31 DIs)
Segmen BuatWanita.Blogspot.Com Mencari Bloglist 2015 TMT 30 Dis
SEGMEN: Kapas Putih January 15 Bloglist (TMT31 Dis)
Segmen Bloglist Januari 2015 (TMT 30 Dis)
Bloglist Aynorablogs.Com Tahun 2015 (1 jan - 31 dis 2015)
Segmen : Nak join bloglist Misya 2015! (TMT 25 Dis14)
Jom Blogwalking Kaw Kaw Bersama Cik Iman(TMT 4 Jan 2015)
Segmen Blogwalking by Fadzlina (TMT 21 Dis)
SEGMEN : blogwalking CUTI SEKOLAH AKHIR TAHUN bersama cikgu ayu (TMT 31 Dis)
First Giveaway by Kamamimi (TMT 23 DIS)
Giveaway Birthday by Aqilah (TMT 24 Dis) Dah Umum. Menang 3 Hadiah ~
Giveaway Kusarah 2014 (TMT 25 Dis) Dah Umum T.T
1st Anniversary Giveaway Mind Meld (TMT 27 Dis 2014)
Giveaway by Kameq Deanna (TMT 19 Dis) Dah Umum~ T.T
iniblogke 600 bloglist (TMT 17 Dis 2014) Dah Umum T.T
Giveaway Akhir Tahun (TMT 13 Dis ) Dah Umum T.T
First Giveaway by erza. (TMT 15 Dis) Dah Umum T.T
Big Holiday Giveaway by Wani (TMT 15 Dis) Dah Umum T.T
GIVEAWAY HUJUNG TAHUN BERSAMA DIANARASHID.COM (TMT 10 dis 14) Dah Umum
Segmen BLOGWALKING by Sakura (15 nov - 15 dis)
Segmen Pencarian Bloglist Disember 2014 #48jam (TMT 27 Nov)
Segmen : Blogwalking by Syahirah Valiant #1 (TMT 8 Dis)
Segmen Jom Jadi Sahabat by Hana (Tmt 12 Dis)
Giveaway RM100 Untuk Seorang Pemenang ( TMT 5 Dis) Dah Umum
Giveaway kerusiburok: Ole-Ole Phuket (TMT 3 Dec) Dah Umum - Saguhati
Giveaway- Super Duper Awesome by Jaja (TMT 1 Dis)
Mini Lucky Draw Blog XDramaQueen (1-30 nov)
Birthday Giveaway by Yana Pink Blossom ( TMT 30 Nov)
Giveaway by NDE (TMT 30 Nov)
Segmen Pencarian Bloglist November ( 14 - 28 Nov)
1st Segmen Blogwalking by Cik Ash (TMT 30 Nov)
segmen : blogwalking bersama ayuinsyirah (14 - 30 nov 2014)
Holiday GiveAway by Sally Samsaiman (Part 4) (6 - 16 nov)
1st Segmen Blogwalking By Cik Pelangi (Hingga 23 nov 14)
Segmen : Blog Review By Parihh
Segmen Blogwalking by DJH (TMT 22 Nov)
1st Giveaway by Anamizu (TMT 28 Nov)
SEGMEN BLOGWALKING NOVEMBER (TMT 20 nov 14)
SHORT GIVEAWAY BY EFFAFARHANA (27 okt - 26 nov)
Giveaway Cuti Sekolah by JiwarOsak.Com TAMAT

23 Nov 2014

Pengalaman Part Time Cashier

hai. Wardah nak cerita lagi pengalaman best masa jadi cashier. Walaupun selalu kita dikaitkan dengan kenangan buruk masa kerja partime, tapi ada juga kenangan manisnya. Tak dinafikan, bila kita partime bekerja, kita akan bertemu dengan rakan-rakan baru. Well, kawan-kawan baru yang pastinya tidak kira umur tua atau muda. Contohnya, Wardah bekerja cashier di sebuah supermarket Econsave, Sungai Udang. Pelbagai latar belakang umur yang kita akan jumpa. Walaupun kita kerja bahagian cashier je, tak semestinya kita akan jumpa dengan sekutu-sekutu kita aje. haa. Kenelah kenal-kenal dengan bahagian-bahagian lain juga. Macam supermarket ada bahagian department frozen, department sundry, department non-food, dan department can-food. So , dapat kenal dengan rakan-rakan baru tak kira umur dan bangsa. Malah kat sini Wardah siap dapat gelaran lagi. Semua kenal Wardah dengan nama ustazah. Bila cakap nisa tak kenal, bila sebut ustazah baru dorang kenal. 
haaa. inilah kawan-kawan cashier.

kerja cashier
ada yang baru lepasan SPM/STPM, ada yang dah jadi ibu orang pun ada
Apalagi yang best tentang kerja partime ni? Woooohooo, yang penting sekali mestilah gaji. Kebiasaanya kerja partime basically gaji RM900. Cashier biasnaya ada elaun tambahan. Macam sini dapat RM150. RM50 pulak akan dapat bila kedatangan penuh. Total semua RM1200. Kalau kita buat overtime (OT) mungkinlah akan dapat sampai RM1k. Tak percaya? Wardah kerja partime cashier ni gaji paling banyak pernah dapat sampai RM1, 300. Masa ni waktu perayaan cina. Family store tutup jadinya ramai yang datang econsave ni dan hampir setiap hari kene buat OT memandangkan kami pula yang tak cukup bilangan cashier. Penat tak penat. Hari hari taw kene OT. Letih badan. Jangan lupa claim OT. If kita tak claim, memang tak dapatlah merasa gaji banyak tu. Kalau dah kerja partime, cubalah jadi gila OT. Berdesup banyak nanti gaji masuk. ngeee. *penat memang penatla*

Cashier, apa lagi yang best? Macam Wardah kerja kat econsave sini, hari-hari biasa memang tak ramai. Hari minggu, cuti sekolah, perayaan, hari gaji, hari Brim ke masa tulah yang ramai. Tak menang tangan dibuatnya. Hari-hari biasa tu bolehlah relax sikit. Customer belum ramai. Masa tak ramai tu yang best, boleh mengulau sana sini. Haaa. Masa bos tak ada bolehla. Borak sana, borak sini. Ngehngehngeh. Haaa, yang ni pun best, bila dah jadi cashier yang bestnya kita dapat tahu harga promosi barang-barang kat tempat kerja kita. Haaaaa. Tapi masa ni mulalah ramai yang beli berkotak-kotak, berbundle-bundle, dan bertroli-troli. Lenguh tangan nak angkat nuh. Masa tue lah kita boleh perasan sesuatu barang tu tengah murah. Jadinya, kita pun dapat advantage sekali tahu pasal barang tersebut.
partime cashier
cashier lumrah jumpa troli.
Bestkan jadi cashier? Lagi-lagi tang gaji tu. Kalau nak taw pengalaman Wardah bekerja partime lagi, boleh godek sini ok? Pasal cashier juga. ^^ Nanti Wardah cenghita lagi best pasal cashier. Oklah, adios. Assalamualaikum ^^,

22 Nov 2014

Doa Mohon Jodoh dan Keturunan yang Baik

Hari ni share doa :)
Semoga kita dapat manfaat.
Jodoh dan Keturunan yang Baik

jom kita hafal dan baca setiap kali lepas solat.

Renung-renungkan dan selamat beramal.

Assalamualaikum. 

Cara Install Font Baru Dalam Laptop / Komputer

Hai semua. Tanpa membuang masa, mari kita belajar cara install font baru dalam laptop anda. Kenapakah kita perlu berbuat begitu? Sebenarnya, membuat header, footer, banner atau sesuatu yang memerlukan tulisan, mestilah mahukan yang cantik, dan menarik. Betul tak? Pengiklanan, pempromosian sesuatu seperti pengumuman tentang hari raya di banner, kad raya, pemberitahuan puasa di pengiklanan, back drop acara berbuka puasa, sebarang pengiklanan tentangnya pasti mahukan sesuatu yang menarik. Salah satu elemen yang mesti tampak menarik ialah tulisan. Contoh sebagai blogger, anda mestilah mahukan header atau footer atau sebarang yang berkaitan tulisan yang menarik perhatian bukan? Jadi amatlah perlu kita install tulisan baru di dalam laptop. Ini kerana pelbagai tulisan yang menarik dapat dihasilkan nanti :D
Jadi, di manakah kita boleh dapatkan tulisan ini?  Anda boleh dapatkan di laman web ini dafont.com dan 1001freefonts.com . Pelbagai jenis tulisan bakal menjadi pilihan. Tak percaya? Bukalah kedua laman web ini. Anda pasti teruja. 
Selepas selesai mendownload, buka FILE DOWNLOAD anda dan copy semua font yang anda download tadi. 
****************************
Jom kita mulakan !!
cara install font baru dalam laptop (1)
JENIS-JENIS TULISAN YG BELUM DI EXTRACT
1. COPY SEMUA FONT YANG BELUM DI EXTRACT
cara install font baru dalam laptop (2)
COPY FONT YANG PERLU DIEXTRACT
2. TEKAN RIGHT CLICK DAN PILIH, EXTRACT HERE. 
SELESAI EXTRACT IA AKAN KELUAR FONT-FONT YANG SUDAH DI EXTRACT DI FILE YANG SAMA. 



cara install font baru dalam laptop (3)
BAHAGIAN FOLDER FONTS DI HALAMAN INI
BIARKAN SEKETIKA BAHAGIAN FOLDER DOWNLOAD ITU TADI.

3. SILA BUKA CONTROL PANEL - APPEARANCE AND PERSONALIZATION - FONTS.
PILIH FOLDER FONTS YANG DIBAWAH SEKALI. KLIK DUA KALI.




cara install font baru dalam laptop (4)
INILAH RUPA FILE YANG SUDAH DIEXTRACT.
4. KEMUDIAN, COPY SEMUA FONT YANG SUDAH DIEXTRACT TADI. 



cara install font baru dalam laptop (5)
INILAH BAHAGIAN DALAM FOLDER FONTS
5. PASTEKAN / CONTROL + V DI TANDA MERAH TERSEBUT. KEMUDIAN, SEMUA FONT BARU YANG DIDOWNLOAD TADI AKAN DI INSTALL DI BAHAGIAN SINI. SIAP!!

Sekarang, mudah sahaja. Apabila anda buka photoscape, photoshop, windows microsoft office dan sebagainya, sudah sedia ada tulisan yang anda nakkan tadi. Alhamdulillah, selesai sudah kita belajar tadi. Mudah kan? Jadinya, anda bolehlah cuba membuat header, footer, freebies sendiri lepas ini. Harap ini membantu buat semua. Jika ada masalah, boleh komen untuk bertanya atau  message di facebook saya jika malu komen di sini. Boleh klik pada float button FB kat sebelah kiri blog saya untuk message. 

Terima kasih. 

Assalamualaikum. :D

21 Nov 2014

Di Sebalik Kesusahan ^^





Salam sayyidul ayyam. 

Salam CuTi Sekolah ^^,

Menunggu Surat Cinta


Pernah dapat surat cinta? atau masih menunggu surat cinta.....?ngeee. 
Sebenarnya, Wardah masih menunggu surat cinta sampai ke mari. Berita daripada sahabat yang sudah selamat menerima surat cintanya membuatkan Wardah tergumam. Bila surat cinta Wardah akan tiba?hmmmm. Terasa malas pula langkah Wardah nak pergi, terasa sayunya pula hati ini ingin meninggalkan rumah ini. Syahdu sekali. Pahit sekali. Apakah surat cinta yang dimaksudkan ini?hmmm. bila sudah tiba surat tersebut, Wardah ceritakan ya? 
Kadang-kadang termenung juga akan nasib diri. Takdir yang datang takkan kita mampu menolak kehadirannya. Walaupun hati sudah redha akan penangguhan ini, kecewa rasanya hati saat menerima kenerakaan ini amatlah padat sekali. hmmm. 
Setiap hari Wardah menunggu kunjung tiba posman ke mari. Bilakah surat nak datang ni? Bukan kad jemputan atau kad bonus gaji, tapi surat cinta rahsia yang Wardah nanti. heee. Apakah itu? Teruskan berteka teki. 
adios!
Sayang pembaca semua. Teruskan mengenali diri ini!

20 Nov 2014

Kisah Menyentuh Hati T.T


Kisah yang menyentuh hati saya yang saya jumpa di facebook. Jom baca! Kisah ini dikongsi oleh rakan facebook kita . Klik pada gambar jika kurang jelas. :D
Isteri buta
Suami isteri
sedihnya. T.T

Cuba Teka, Ini Apa???


hai semua. 

ada satu gambar.

Wardah nak kamu semua teka. Apakah ia??

disebabkan ia tertunduk malu. cuba teka apakah ia??

A. landak
B. ayam
C. kucing
D. anak harimau

haaaaaa. cepat cepat. teke apakah ia? hihi

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

JAWAPANNYA IALAH :

C. Kucing. 

ini ialah saya. 


Mimo yang baru sahaja di mandikan. hihi
memang kurus je bdn dia. 

dia dah wangi. 
anda semua? dah wangi tak?
trimas. :D

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

saya sayang kucing saya 

adios. Assalamualaikum :D


Segmen BuatWanita.Blogspot.Com Mencari Bloglist 2015



Segmen BuatWanita.Blogspot.Com Mencari Bloglist Jan-Jun 2015 kini bermula. Penyertaan dibuka mulai hari ini sehingga 30 Disember 2014.

Klik link dibawah banner untuk join! Jom semua, kita join :)

Semua yang join akan tersenarai dalam bloglist BuatWanita.Blogspot.Com untuk bulan Januari 2015 hingga bulan Jun 2015.

Pemenang bertuah akan menerima hadiah sponsor dari LittlePuteri.Blogspot.Com

Thank you for your support!

Freebies Footer Part 4


lai, jom tengok terus. 

893 x 353

891x 334

900 x 336

900 x 335

891x350

891x335


Freebies Footer Part 3


hai. sambung lagi ke warna yang seterusnya.

jom kita tengok. 







 okeyh, if nak ambil, komen ya, 
terima kasih semua :)

Freebies Footer Part 2


Freebies footer kali ni mengikut warnanya.

okeyh, ade banyak kaler bagi jenis ni. Terrajin plak sudehh. 

If nak ambil boleh, komen nanti taw dear :D

890 x 334

893 x 346

895 x 339

890 x 342

900 x 339

900 x 337

boleh pilih - pillih. komen sahaja if nak ambil, ^^,
terima kasih semua. ada lagi yang warna lain, pada next link. tq :D

adios, assalamualaikum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...