17 Feb 2014

pengalaman bekerja I

kat sini nak share pengalaman cerita bekerja..

korunk nak saya cerita pasal kerja ape?

ok, dimulakan dengan kerja bersama big family

kami pernah sama2 bekerja as cleaner masa cuti sekolah

masa tu, mak, adik beradik, yang mana ada la, mak long, and few of her students,

kazen nye kengkawan, dan semua yang kerja as cleaner masa nie semua kerabat mak long la yang banyak

and i pernah dengar, "biar mereka rasa bagaimana susahnya mencari duit"

yep, that's true.

susah payahnya mencari duit.

bukan senang sekarang kita nak duit, bukan dengan petik jari je taw anak-anak sekalian!

first, keje as cleaner, masuk satu bilik, dalam tue ade beberapa bilik lagi, cam duk kat hostellaa.. tapi dalam satu bilik, ade byk bilik, cam dorm.

kami kene bersihkan sampai betul-betul clear dorm uh. senang cakap dorm la, satu blok asrama, ade asrama perempuan, ade asrama lelaki.. okeh, memula, masuk satu bilik, then, kasi keluar semua habuk2, atas katil, bawah katil, atas almari, kat siling, kipas, semua sudutlaaa, semua kene pastikan bebetul bersih, kalau bilik yang perempuan kebanyakkannya banyak habuk je la,, kalau jenis yang pandai kemas, habuk2 je la, kalau yang jenis pengotor sket, ade telur tembelang la, panties yang bersepah2, macammm2... barang2 yang ase tak boleh pakai uh, memang kami buang.. bila dah clear habuk2, dah sapu bersih semua, kene mop, lap tingkap2, besenye yang pekerja perempuan, akan wat sapu sampah, bersihkan rumah uh, yang pekerja lelaki plak, kene mop2 nie, cuci toilet, cuci kipas, yang related dengan air, semua laki yang buat, tapi perempuan yang xtahan tue, habuklaaa. hihi, abes bersin2. hahahaa..

satu hari kene setelkan 1 blok ke 2 blok, 1 blok bukan maksudnye 1 asrama, asrama dalam uh ade banyak blok, cam jiran sebelah, tue blok lain, bangunan yang bercantum uh, xtaw la korunk fhm ke idokkk.. huhu..

keje dari pagi sampai petang.. 1 hari dapat RM30, okeylah, tapi penat dia jangan cakaplaa..



alek uh semua sengal2 badan.. hihi

tu je kowt nak cte pasal keje as cleaner tue, yang penting semua kene bersihkan..

************************

2nd kerja yang aku buat, keje lepas SPM,

keje as cleaner uh masa form 3, ke form 4, xengat sangatla

ok, kerja lepas SPM aku kerja as ice-cream seller, 



ngan amek upah bersih2 rumah orang..

keje as ice cream seller ni, hari minggu, sabtu ngan ahad dannnnn dengan hari2 cuti uh kene la kerja..

best kerja jual ais krim nie, sape pernah pergi Melaka River Cruise? kan ade kincir air tue kan? lepas tue, ade restoran kat area stu kan? aku jual ais krim bebetul sebelah restoran tue.. senang je keje dia.. scoopkan ais krim kat kon aos krim, dan ingat bape scoop dye nak. ade orang suke leak sekali je, ade orang yang nak dua scoop kat aiskrim dye.

at first, memang aku xpandai wat aiskrim uh jadi bebtul bulat. ye laa, bulat. aku keje ngan kazen aku, dye dah expert dah, dye keje dulu, lepas uh dye ajak aku keje kat stu sekali, jadi lepas spm tue mmg aku tinggal ngan kazen je.. sambung semula, aku memang xpandai giler buat aiskrim uh jadi bulat..

lama2 aku pun mahir taw.. hihi.. seronok habislaaa..! haha. kteorang mula kerja tengahari, pergi kadang2 bos anta, kadang2 mak ayah kazen anta, kadang2 g sendiri nek bus. hihi. macam2 aku timba pengalaman kat keje aiskrim nie, orang pandang sebelah mata je kat aku sebab aku selekeh, kazen aku comel, super duper kiutla, dri den.. ntah, masa nie, aku baru lepas frust sebab aku dpt taw ayah aku ade orang lain. sebab uh aku tak peduli sgt pasal penampilan diri..

keje kat aiskrim nie pergi tengahari, alek malam, dalam kul 1100 sampai umah, kalau jam teruk, 1130 ke kul 12 malam gak la.. sebabkan bos saya nie lelaki, sebab uh kazen ajak keje sekali ngan dia..

malam2, kat tempat keje uh, ade band yang akan nyanyi kat pentas kecik uh.. hari minggu la biase ade.. lupa lak nak cte, kami bukan keje kteorang je ade, ade makcik ngan pak cik jual sate gak kat sini.. salu lepak2 la ngan dorunk, borak2, hihi.. have funn ! lagi satu, uncle restoran ne, hanya salu borak ngan kazen aku je, sbb bagi dorunk kazen aku nie pandai n educated. so, yang mana high taste nie mmg salu ajak kazen den nie borak2, ngan aku, haremmm le.. huhu. dan yang salu lepak and datang kat konti aiskrim kami nie, waiter2 indon kat keje restoran tue.. borak2. besela, pekerja indonesia.. ade yang ganteng, ade yang suke bercerita.. ade yang suke wat lawak.. layan je laa.. haha.

kat sini yang paling best, ade macam2 orang yang datang beli aiskrim, ye la, kat tengah2 melaka tue kan panas, jadinye, memang ramai yang akan beli aiskrim kat situ, tambahan pulak, kadang2 uh, ade yang datang dari taiwan, korea. uihhh,, jangan cakapla.. speaking la masa tue.. best! :) ade yang muke cam mat saleh, tapi tanye pasal surau taw. dorunk tye, where is mosque? haaa. jangan memain.

untung xunung keje aiskrim nie, untung pada bos aku la, satu hari leh dapat 3 oo ke 5 oo ke atas uh. jangan memain, dua hari dah bape. tue baru keje as jual aiskrim je, gaji, sehari RM30, walaupun masuk half day kengkadangkan. . pernah gak aku keje sensorang, kazen aku xde,, alhamdulillah, ade gak aku jual cecah 300 ke atas, even bos un tak percaya.. hahahaha.. alhamdulillah, :)

aku penah gak jumpa member2 sek aku kat situ, even pernah jugak jumpa sidemok taw. hahaha. tet!

keje lagi satu uh, keje 2 kali seminggu ke 3 kali seminggu, datang rumah, then bersih2kan umah, mop lantai, sapu, kemas2, basuh pinggan, belikan sarapan.. tu je, gaji sket je.. hihi. sebulan RM250.. tapi alhamdulillahla.. :) keje tak berat mana pun..


haaa, ade lagi cerite pasal pengalaman bekerja.. 

boleh baca di sini dan sini as cashier ada, as cleaner ada. jangan lupa terjah ^^

babai!! 


4 comments:

  1. pengalaman yang tak boleh dijual beli di mana2 pun...

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum dan salam singgah sini dik...apa2 kerja yang kita lakukan yang penting kita bersyukur seadanya dan paling penting kerja yang kita buat tu halal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumslm sis ^^, yep insya allah halal ^^

      Delete

Hai, semoga dalam pemeliharaanNya. Ada pendapat tentang penulisan Wardah sebentar tadi dan nak komen? Silakan.... Komen, JANGAN tak komen :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...