16 Jan 2015

Perjuangan Dua : Mengatasi Sifat Malas Ketika Belajar

Bila dah duduk jauh ni, kita boleh terpengaruh dengan dua keadaan. Sama ada dengan tinggal jauh dari keluarga boleh menghanyutkan kita dengan sifat malas ataupun kejauhan yang mengimpakkan kerinduan menginspirasikan kita dengan kerajinan. Kedua-duanya atas pilihan kita. So apa pilihan Wardah? Atceli masih tengah ber ber berusaha nak letakkan kerajinan yang tingi pada belajar nih, tetapi baru 50 % lagaknya. :( Oh my bad! Alhamdulillah, Wardah memang target nak get 4 flat maybe if I could tetapi makin lama semangat makin pudar. Uwaaa. Ya Allah, kuatkanlah langkah kaki ini nak struggle kuat kuat dan study hard hard. 

Malas? Waktu bila dia datang?

Masa waktu petang yang nyaman sebab kat sini memang berangin je. Sejuk taw! Malam-malam memang sangat sejuk. Nasib baik bawa sweater kesayangan. Hihi. Tetapi tahuuuuu tak apa yang Wardah buat bila tiba waktu petang ni?? *nampak korunk menganguk* yes! Tidurlahhhh. hoho. Tak patut tak patut. hurmmmm.. Laginya malas datang masa kita tengah berseorangan, kerana bila seorang diri rasa nak tidurrr aje...hoho XD


Pesanan pensyarah yang patut Wardah ingat :

#dah boleh mula buat cadangan kajian tindakan, memandangkan 3 bulan praktikum nanti sudah mula sibukkkk
#Jangan ikut senior yang lepas sebab lambat
#Transliterasi (berkaitan dengan penulisan ilmiah) perlu dilihat aspek ini. Aspek ini masih baru, memokuskan tulisan jawi yang dirumikan. *yang ini macam susah*

Sekarang Jumaat Sabtu merupakan cuti hujung minggu Wardah dekat sini. Hihi. *environment baru* 


Antara yang Wardah buat untuk atasi MALAS ialah :

1. Memandang gambar keluarga dan membayangkan penat lelah ibu yang telah banyak bersusah payah.
2. Mensegerakan kerja-kerja bersih bilik *basuh baju, iron baju, sapu sampah dsb* sebelum belajar supaya dapat mengurangkan rasa bebanan, so boleh setadiiii lama-lama. 
3. Buat nota masa dalam kuliah sebab tahu Wardah mesti malas nak buat bila nak dekat periksa nanti.
4. Mensegerakan waktu solat memandangkan bila lambatkan atau lewatkan rasa lagi malas nak solat. 
5. Muhasabah diri bila MALAS dan ingat AZAM semula. 


Tetapi, bila rasa penat sangat, silalah REHAT dan jangan paksa diri, lepas berehat barulah sambung semula setadiii, ok?


atasi sifat malas

p/s : Malam ni nak cuba siapkan slide Bimbingan dan Kaunseling dan setadi subjek Cadangan Kajian Tindakan. 

11 comments:

  1. bagus perkongsian ini dear,
    salam kenal dari mamaniza.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. tenkiu mamaniza :) Salam perkenalan jua ^^

      Delete
  2. Salam. done follow blog ini. pertama kali rasa singgah disini

    jangan berhenti berlari. semoga berjaya mencapai cita-cita

    ReplyDelete
  3. goodluck study yer wardah...kite sebaya :D salam perkenalan...kite first time dtg jalan2 sini :D

    jindrisska.blogspot.com :D

    salam perkenalan dari jerman :D

    ReplyDelete
  4. singgah sini . jom tngok entry terbaru shahril !

    http://muhammadshahril97.blogspot.com/2015/01/ajl29-4-lagu-pilihan-selebriti-metro.html

    ReplyDelete
  5. selamat melawan rasa malas...

    ReplyDelete

Hai, semoga dalam pemeliharaanNya. Ada pendapat tentang penulisan Wardah sebentar tadi dan nak komen? Silakan.... Komen, JANGAN tak komen :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...