16 Oct 2014

Panduan Isi Minyak JIMAT :)


ouh.. baru saya taw, jika nak jimat duit dengan penggunaan minyak kereta, 
isilah dengan menggunakan litre. 

mungkin akan rasa pelik, bila sampai stesen pam minyak, anda nak order "dik, minyak 20 litre," "minyak 10 liter ya" tapi itu boleh MENJIMATKAN. ramai juga brader brader otai yang cakap macam tue, saya pun tak berapa nak percaya. *mungkin saya ni tak berapa nak bijak lagi*

setelah melihat sendiri, berita berita yang di share oleh rakan-rakan facebokk. ternyata ianya menjimatkan. bayangkan, jika kite membayar RM46, ianya lebih baik daripada RM40, kerna jumlah litre akan jadi perpuluhan = 15. 7894737.

sedangkan nozzle akan sukat sampai 2 perpuluhan sahaja.

kita pulak akan RUGI  0.0094737 bagi setiap pengisian RM40. Bayangkan pula jika setiap hari orang yang isi RM40, stesen minyak dah untung 9.4737 litre..

yang nie bukti ya.. RM23 dapat 10 litre

ramai yag dah mulaaa,, kita bila lagi???

ramai yang dah mula menjimatkan poket mereka.. kita bila lagi???

Jom isi dalam litre :

RM23 - 10 litre
RM46 - 20 litre
RM69 - 30 litre

if nak tahu, 
berapa rm kita kene, cuba contohnya nak isi 32 litre, 

32 litre x RM2.30

if isi pulak guna jumlah duit, litre tu akan dibundarkan ke jumlah terdekat..

sumber rujuk sini




No comments:

Post a Comment

Hai, semoga dalam pemeliharaanNya. Ada pendapat tentang penulisan Wardah sebentar tadi dan nak komen? Silakan.... Komen, JANGAN tak komen :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...