30 Apr 2016

Rest Day & Paprik Ayam

Rest Day & Paprik Ayam | Dah hampir seminggu rasanya tak update blog pinky ini.. haaa rinndu nak berblogging and blogwalking. Pv pun dah menurun sikit but alhamdulillah masih dalam target. 


Sekarang Wardah duk relax relax je dekat rumah. Hanya buat home tutor dan ajar mengaji.. Wardah dah melepasi satu ketakutan di mana Wardah baru je diinterview pada hari Isnin yang lepas. Alhamdulillah.  Sekarang tawakal pada Allah moga semuanya lulus dan dapat posting. Aminnn. Mudah mudahan. 


Memandangkan hari ni mak ada mesyuarat dengan ex askarian tinggallah kami adik beradik dekat rumah ni. Abang cik,ika dan Wardah, adik yang duk asrama tak balik katanya nak study untuk peperiksaan.  Kite kene memasak untuk adik kite, jadinya kita buat paprik ayam dengan telur dadar je hari ni..sementelah melihat bahan-bahan yang ada.. mungkinlah boleh yang lagi power tapi Wardah tak power power lagi sampai tahap tu. Insya allah.. satu hari nanty.
Kite pakai resepi ni.. 
Ayam Paprik
Bahan-bahannya: 
4 ketul ayam (dihiris kecil)
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 biji bawang besar ( dibelah dua dan dihiris bulat kasar) 
1 biji cili merah( dihiris serong) 
11 biji cili api (dipecah-pecahkan aje) Kite tak buat sebab tak makan pedas.
2 helai daun limau purut (disiat-siat)
Kobis bunga (dihiris kecil)
2 biji putik jagung (dihiris serong)
1/2 lobak merah (dihiris serong)
2 kacang panjang (dipotong 1inci) kite tak letak pun ni..
2sudu besar cili kering kisar
2 sudu besar cili sos
2 sudu besar sos tomato ( kite cari sos tomato xde kat rumah, kite buh sos cili je lebih XD
1 sudu besar sos tiram 
Garam
1 cawan air 


Cara-caranya: 
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang putih hingga wangi. 
2.Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak. 
3. Masukkan semua sos. Tumis hingga pecah minyak.
4. Masukkan isi ayam..kacau rata hingga isi ayam layu. 
5. Masukkan air, masakkan hingga mendidih. 
6. Masukkan garam dan sedikit serbuk perasa. 
7. Masukkan semua bahan hiris. Kacau rata. Masak hingga sayur empuk. (Kalau kuahnya pekat sangat, boleh tambah sedikit air)
8.Tutup api dan hidangkan..
Sumber : Resepicikguani
Taraaa!!! 
Paprik Ayam Mudah
Kite dah lapar sangat..tak sempat setting bagi lawa..

Telur Dadar Simple
Telur dadar pun dah buat kiter terliur..

Maaf gambar Ayam Paprik kite tak profesional, for incoming photos kite amik cantik-cantik, ni sebab dah lapar sangat ni.. Alhamdulillah habisss. Adik makan sampai dua kali tambah. Kite pun asyik nak jilat je kuah dia. Nyumm nyumm. 

Ini menu mini kita. Nanty nak update resepi lagi. Insya allah. 

Thanks sebab baca. Kite tak profesional masak pun. Kite banyak lagi nak eksplore pasal masak masak ni.. heee..... oklahhh... selamat menjamu selera.. 

1 comment:

Hai, semoga dalam pemeliharaanNya. Ada pendapat tentang penulisan Wardah sebentar tadi dan nak komen? Silakan.... Komen, JANGAN tak komen :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...