Pages
28 Nov 2012

Soalan Yahudi tentang SolatSoalan tentang Solat

Seorang Yahudi bertanya;
"Katakanlah kepada kami apakah pahala yang akan didapati oleh orang yang solat?,"

Rasulullah S.A.W. bersabda:
"Jagalah waktu-waktu solat terutama solat yang pertengahan, solat Zohor, pada saat itu nyalanya neraka Jahanam, orang Mukmin yang mengerjakan solat pada ketika itu akan diharamkan ke atasnya wap api neraka Jahanam pada hari Kiamat,"

Sabda Rasulullah S.A.W:
"Manakala solat Asar, adalah saat di mana Nabi Adam a.s. memakan buah Khuldi. Orang Mukmin yang mengerjakan solat Asar akan diampunkan dosanya seperti bayi yang baru lahir,"

Setelah itu, Rasulullah membaca ayat yang bermaksud:
"Jagalah waktu-waktu solat terutama sekali solat yang pertengahan, solat Maghrib itu adalah di mana taubat Nabi Adam a.s. diterima. Seorang mukmin yang ikhlas mengerjakan solat Maghrib kemudian meminta sesuatu daripada Allah maka Allah akan perkenankan,"

Sabda Rasulullah S.A.W:
"Solat Isyak (attamah). Katakan kubur itu adalah sangat gelap dan begitu juga pada hari Kiamat, maka seorang Mukmin yang berjalan  dalam malam yang gelap untuk pergi menunaikan solat Isyak berjemaah, Allah S.W.T. haramkan daripada terkena nyalanya api neraka dan diberinya cahaya untuk menyeberangi titi sirath,"

Sabda Rasulullah S.A.W. seterusnya:
"Solat Subuh pula, seorang Mukmin yang mengerjakan solat Subuh selama 40 hari secara berjemaah, diberi oleh Allah S.W.T. dua kebebasan iaitu:
* Dibebaskan daripada api neraka
* Dibebaskan daripada nifaq (sifat munafik)

|copypasta|
sumber di sini ----> Aishaardini

No comments:

Post a Comment

Hai, semoga dalam pemeliharaanNya. Ada pendapat tentang penulisan Wardah sebentar tadi dan nak komen? Silakan.... Komen, JANGAN tak komen :)SweetMuslimah.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...