25 Nov 2015

Redmi Note 2 Pilihan Hati

 

Redmi Note 2 Pilihan Hati | Hai semua, lama dah kan Wardah cerita pasal telefon bimbit idaman hati iaitu Xiaomi Mi 3 atau Mi 4. Boleh tengok di ENTRY INI. Memanglah nak sangat-sangat dekat telefon bimbit tu. Wardah pun dah deal dengan seorang senior maktab Wardah untuk angkat handphone dengan dia. Mulanya Wardah decide nak ambil Mi 4i dengan dia dengan harga RM700. Mula-mula dia dapat seorang customer tapi disebabkan lambat bagi duit dia dah pun jual dekat orang lain. Dia nak jual fullset sebab nak beli handphone lain, katanya nak beli handphone yang lebih besar skrinnya. Dia pun baru guna 3 bulan.

Tapi tulah hampehhh sebab penjual tu dah jualkan kepada orang lain. Warna putih dan fullset pulak tu. Lama kelamaan, senior Wardah kata macam susah nak dapatkan fullset sebab ada jer yang nak jualkan tapi charger dengan handphone je. Tak ada yang fullset. Last-last kami bincang, katanya elok lagi kalau ambil Redmi Note 2 model yang baru keluar tu. Redmi Note 2 katanya lagi bagus daripada Mi 4i. Sebenarnya Wardah jenis tak kisah. Dapat main wassap, waze, telegram, instagram dan sedikit game untuk hiburkan diri Wardah dah suka dah dekat handphone tu. Cumanya kalau yang best lagi kalau camera depan dan belakangnya power. Hiihi. Wardah gila camera. Waze sebab handphone yang sebelum ni tu tak ada sebab salu sesat kalau jenjalan keluar dengan famili. Paling tidak sesat pun adalah insiden bergaduh sebab salahkan orang tu salahkan orang ni sebab salah jalan. Huhu. Adatlah tu kan. Cuma dah tak boleh tahan bila selalu jah bergaduh, jadi malas dah nak keluar.


Alhamdulillah, setelah senior Wardah beli dan Wardah ada kene tambah sikit duit untuk beli aksesori seperti memory card, powerbank, OTG, charger dalam kereta tu, wayar USB, tempered glass, flipcase dah siap senior belikan. Hari sabtu 14 November lepas, Wardah pergi ke Kajang bersama rakan intern Wardah, Syida namanya. Aik, naik keretakah? Eh taklah. Wardah minta adik Wardah hantar sampai Tampin, kami naik bas pergi ke Seremban, dari Seremban naik KTM sampailah ke Kajang. Senior suruh tunggu jah kat KTM Kajang. Hujung minggu jenjalan tengok manusia pun boleh hilang stress, shopping pun hilangkan stress. Hoho. Tunggu punya tunggu, dalam pukul 8 Wardah gerak ke Bus Sten Tampin, dalam pukul 11.15 pagi sampai dekat KTM Kajang tu.


Sebenarnya senior ada game running dekat Putrajaya. Ingatkan dia yang sampai dulu rupanya dia yang lambat. Katanya dia baru je habis masa Wardah sampai tu. Wardah ok je. Cumanya macam kebulur laparr. Haha. Tunggu dan tunggu dalam pukul 12 tengahari sampai. Eh. Lamanya nak sampai kepada tajukkan, cerita pasal telefon ni kan.

Alhamdulillah, ni gambaran awal masa dia beli handphone ni. Warna pink gituu.

warna redmi note 2 pink
gambar ni dari senior Wardah..

Memang teruja habis. Pink lembut. Suka sangat. Sebenarnya ada banyak warna. Kuning mustard, blue ocean, pink lembut and putih. Memang sangat best warna-warna dia. Haa. Korang mesti ada warna yang korang suka kan? Hihi. And, Wardah memang nak pilih pink, kalau tak ada pink Wardah nak ambil kuning atau biru maybe putih. Hak3. Sebab semuanya lawa-lawa.


warna redmi note 2
 sumber gambar : mi.com
 

Pilihan Wardah ialah warna pink tuuu. Cantik sangat. Kenapa mesti pink? Sebab Wardah suka. Lalala.  Banyak lagi pilihan warna yang pastinya menarik kita semua kan.Ok apa yang best dengan telefon bimbit Redmi Note 2 ni? Boleh tengok specs yang di ambil di gsmarena.



Redmi Note 2 merupakan telefon bimbit yang mempunyai dua sim (Micro-sim). Size skrin 5.5 inci.
dan menggunakan MIUI 7.0 Hebat tak ? Hebat kan. Inilah ukuran bagi body handphone ni. Memang puas sangat kalau nak menonton movie dan video ke. Kualiti gambar pun terbaik!

 sumber gambar : mi.com

Mempunyai slot untuk memory card dan internal 16 GB. Camera smartphone ni ialah 13 mega pixels di bahagian belakang dengan 4128 x 3096 pixels, phase detection autofocus, LED flash, serta 5 megapixel di camera hadapan. Ada macam-macam features yang boleh digunakan seperti panorama, manual, timer, gradient, beautify, HHT, dan scene mode.  Siap ada flash lagi kalau malam-malam tu kan tak nampak kan.

 sumber gambar : mi.com

Speaker ini delat bahagian bawah badan handphone ini. Memang jelas dan kuat speaker dia. Dengar lagu memang masyuk sangat-sangat. Batery bagi smartphones ini adalah removable battery dengan 3060mAh. Alhamdulillah setakat ni battery tak cepat habis bila Wardah gunakan. Wardah belum gunakan mobile data lagi untuk handphone ni. Haha. Nampak sangat tak topup. Bukan. Sebenarnya Wardah tak keluar jalan-jalan whole day, banyak duduk dekat rumah jadi guna wifi dekat rumah je. Setakat ni guna tak cepat habis batterry ni. Jangan risau, battery boleh dicabut keluar.

 sumber gambar : mi.com

Apa lagi ea nak cerita. Yang Wardah sedihnya tak ada earphone dapat sekali dengan barang-barang lain. Peliks tak. Haha. Selalu kalau beli telefon bimbit mesty ada sekali. Ni tak ada pulak dah. Nasib kat rumah ada satu. Bila kita ambil gambar automatically akan keluar average umur kat screen kita tu ahha. Kelakar. Themes pun banyak, memang cantik-cantik, sesuai dengan karakter Wardah ni. Hoho. #muntah. Aksesori semua yang dibelikan sekali oleh senior tu kebanyakkan semua pink belako. Haha. Auch. Tersentuh.

Wardah share sikit gambar yang Wardah ambil dengan camera Redmi Note 2 ni ya.

ni guna flash sebab malam.. cantik walaupun capture gambar dekat televisyen. Hero dalam fabulous neighbour.

gambar semasa balik dari Kajang selepas ambil hanphone. Makan bersama Syida.Kami singgah Terminal 1 Seremban, makan di KFC bawah tu.

Pentas semasa Majlis Anugerah Kecemerlangan SKBB 2015 beberapa minggu yang lepas..

gambar camera hadapan. Main tokan jer ni. First selfie.

Gambar passport Wardah

Gambar semasa balik daripada menghantar rakan Wardah di Senaling. Masa ni hujan lebat.  

Semua gambar di atas tak ada edit pun. Wardah hanya tambah watermark tu. Amacam ok tak? Kalau tak cantik tu sebab Wardah yang tak pandai amik lagi. ahaha. Bagi Wardah ok macam ni. Ada banyak lagi tak explore. Sampai sekarang Wardah tengah cari jam Doraemon yang senior Wardah cakapkan tu. hahah. Iyo iyoo je kan. Ontah ontah yo buat lawak yoo. hihi. Haha. Btw, Wardah memang suka sangat telefon Redmi Note 2 ni. Mungkin akan ada Redmi Note 3 plak kan? haa, dengar-dengar macam dah ada Redmi Note 3. Hihi. Apa lagii. Apa pula penambahan pada Redmi Note 3 plak kan. Mesty lagi gojesss. Lol. Mesty punya. :)

Maaf sangat-sangat andai apa yang diceritakan tak sesempurna mana, first time nak cerita pasal telefon macam ni. Hihu. Harap Wardah dapat jaga telefon ni dengan sebaik mungkin. Macam biasa waranty ada setahun. Kalau ada apa-apa masalah boleh rujuk kepada senior Wardah tu dia akan refer kedai tu semula. Ataupun boleh pergi ke Xiaomi Centre yang dah banyak ada di serata Malaysia taw. 

Oklah. Terima kasih sudi membaca entry yang panjang ni. Adios. Redmi Note 2 Pilihan Hati |

12 comments:

  1. aaaaaaaa cantik and comel and nak gakkkkkkkhihihi

    ReplyDelete
  2. Eeee comel lah warna pink! Haha. Tapi kalau Nad mesti amik yang colour putih T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Putih cantik gak, tapi cepat kotor, kene pandai jaga :)

      Delete
  3. Comel2! Tapi, kalau saya lagi suka beli warna putih je, sebab nanti mudah nak tukar2 casing. Hihi :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi,, tak pa nantii tukar2 warna lain plak :P

      Delete
  4. kak Sally beli Mi4i tu je,,,amik yg warna black depan blakg...sbb tu susah sikit nak cari,,,

    ReplyDelete
  5. Nak pinjam hp pink blh..... Lama dh Cikna xmkn2 kt KFC t1,sban ni windulaa....;-(

    ReplyDelete
  6. Cantiklah warna kuning dan biru tu :)

    ReplyDelete
  7. Wooooo pinkish gituuu... Boleh tahan kamera dia... Hihi Tak pernah lagi pakai jenama ni

    ReplyDelete

Hai, semoga dalam pemeliharaanNya. Ada pendapat tentang penulisan Wardah sebentar tadi dan nak komen? Silakan.... Komen, JANGAN tak komen :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...